Италия се прехласна по Роберто Манчини, който изведе тима до успешен старт на световните квалификации с 2:0 над Северна Ирландия. Не толкова резултатът - очакван до голяма степен - е повод на Апенините да се поклонят на селекционера. А представянето на отбора му и в четвъртък, и в един дълъг период от вече близо три години, в които Манчини изгради машина за победи в небесносиньо.

"Вижте тази Италия - пише в коментар Масимо Ориани, перо на "Гадзета дело спорт". - Тя съчетава въображение, ясен план и постигане на резултати с ефективност. Какво да говорим след 23 поредни мача без загуба?!

Навремето Ариго Саки казваше, че "не е необходимо да си бил кон, за да станеш добър жокей". Преведено на футболен език - не всеки добър играч става силен треньор. Е, Манчини е изключение!

Роберто пое Италия в труден момент на преход, с неясноти, доста колебания в селекцията и след провала да се класираме на Мондиал 2018. Отборът му днес, около три години по-късно, играе, вкарва голове и се забавлява на терена. И ние - като го гледаме. Това е присъщо на отборите на наставници като Клоп и Гуардиола, така че защо не сравняваме Манчини с тях?

Следват два доста приемливи мача поне на хартия - с България и Литва, за да увеличим серията на 25. Италия отново е на картата на футболните сили."

Роберто Манчини пое "скуадра адзура" през май 2018-а, след като тимът не стигна до световното в Русия.

Отборът му загуби два пъти в първите си четири мача - от Франция и Португалия, но това са шампионите на света и Европа, съответно. След това Италия не погледна назад - 23 мача, 18 победи и пет ремита. В серията влизат мачове като:

- 1:0 над Полша навън в Лигата на нациите

- 0:0 с Португалия в същия турнир

- 1:0 над Нидерландия като гост пак там

- Две победи над Гърция с 2:0 и 3:0 в европейските квалификации

- Убийственото 9:1 над Армения отново в тях.

Статистиката на Манчини и "скуадрата" в тази серия е 59 вкарани гола и само 7 получени. Нито веднъж през този период Италия не получи повече от едно попадение. Всъщност, това се случи само в първия двубой на селекционера през юни 2018-а - 1:3 от Франция в контрола преди Мондиала, спечелен после от "петлите".

За своя престой като селекционер Манчини е използвал над 70 играчи, като неведнъж имаше и критики за широкия кръг футболисти, които вика в националния.

Но ето, че подходът му работи - дори сега за цикъла с три световни квалификации за 7 дни, той събра не 20 или 23-ма, а цели 35 футболисти. И се закани, че ако трябва ще пусне три различни единайсеторки срещу Северна Ирландия, България и Литва, но Италия трябва да изглежда свеж отбор.

В неделя ще видим "адзурите" от 21,45 ч на "Васил Левски" срещу нашите във втори мач от световните квалификации, а после те пътуват за Литва, където играят в сряда.

След тези мачове се стягат за Евро 2021, за което се класираха с лекота при Манчини. Там групата им е от Турция, Швейцария (с които са и в световните квалификации, както знаем) и Уелс.

Оптимизмът на Ботуша се завърна около "скуадра адзура" - нещо, което бе напълно немислимо около пролетта на 2018 г. след провала да се достигне световното първенство в Русия.