Гана тотално рестартира футбола в страната, след като общо 61 съдии бяха изхвърлени от играта за дълъг период или доживот.

Историята започна след запис на журналисти със скрита камера, как един от реферите приема пари, за да помогне определен мач да завърши по искания от местен клуб начин.

След близо 6 месеца ровене из делата на съдиите, федерацията наказа 47 арбитри с лишаване от права за 10 години, а още 6 "изгоряха" завинаги.

В добавка, Ганайският футболен съюз потвърди и санкциите на още 8 свои рефери, наложени по-рано от Африканската конфедерация. Двама от тях са изхвърлени доживот, а останалите 6 - за по десетилетие.

Така общо 61 футболни арбитри на практика са извадени завинаги от играта, защото никой няма да чака 10 години, за да свири отново. 22-ма от санкционираните са с право на обжалване в следващите десет дни, но едва ли някой ще бъде опростен.

Това на практика е пълният състав от рефери на полупрофесионално и професионално ниво в страната - една от водещите във футбола в Африка. Ще се даде шанс на съвсем нови съдии, които досега са свирили аматьорски двубои, както и млади кадри, и - на първо време - хора от съседни страни.

Президентът на федерацията Квеси Ниантаки подаде оставка и от този пост, и от позициите му във ФИФА и Африканската конфедерация, защото неговото участие в корупционните схеми също бе потвърдено във филма на разследващите журналисти.

ФИФА назначи комисия от четирима свои експерти, които да "нормализират" футболния живот в страната. Те са водени от бившият шеф на федерацията Кофи Амоа, изключително уважаван в Гана. Членовете са местен адвокат и собственик на най-големия вестник в страната, бизнесмен-притежател на водещия телеком и доскорошен президент на най-силния местен клуб Асанте Котоко.