Статуята на Марсело Гаярдо бе открита пред стадиона на аржентинския гранд Ривер Плейт, както бе планирано още преди седмици. 8-метровият монумент на треньора, вдигнал над главата си Копа Либертадорес, ще се издига пред един от входовете към "Монументал" - историческия дом на гранда от Буенос Айрес.

Гаярдо напусна поста преди месеци, след като за 8 години спечели 14 трофея с отбора на сърцето си. Включително два пъти купата на шампион на континента, която е взимал и като играч с екипа на Ривер.

Благодарността и обичта на феновете са безмерни, но статуята предизвика и смут и сконфузи доста хора при нейното откриване, а аржентинските медии и социалните мрежи дори го удариха на майтап.

Бронзовият паметник е с очевидно подчертана част на мъжкото достойнство на Гаярдо, което изпъква доста предизвикателно и се набива в очи. И въпросите не закъсняха към автора на статуята.

А той - всъщност тя, защото е жена - Мерседес Савал, обясни съвсем спокойно, че ефектът е търсен и да, очите не ни лъжат.

"Направих го като жест на уважение към феновете на Ривер - казва дамата на изкуството. - Марсело нямаше нищо против, когато го видя. На всички е ясно, че във футбола хората стават фенове на онези, които имат "кохонес" (големи топки, буквално преведено). През годините той доказа, че няма предизвикателство, което да го уплаши."

Самият Гаярдо се усмихваше на откриването на статуята и каза:

"Благодаря за това. Невероятно е да се случи, защото аз съм само една част от историята на този велик клуб. Но той значи толкова много... Аз израснах тук, най-хубавите ми години минаха в Ривер и в този клуб ще умра!"

Наричан Куклата, халфът дебютира през 1993-а в червеното и бялото на Милионерите, за да изиграе над 200 мача за тях в три периода. Стана шест пъти шампион като футболист, взе и Копа Либертадорес през 1996-а. Игра още за ПСЖ, Монако и уругвайския Насионал.

Като треньор взе титлата, два пъти спечели Либертадорес и загуби още един финал в последните секунди от Фламенго.

За националния тим на Аржентина има 44 мача, беше и на два Мондиала (1998 и 2002 г.).

Снимка: Getty Images