Канадските национали вдигнаха бунт срещу федерацията на страната по футбол, като по този начин пропадна контролата срещу Панама.

Мачът трябвяше да се играе в понеделник във Ванкувър, като дори минути преди началния час пред стадиона имаше хиляди фенове, които не знаеха - ще има ли двубой или не.

Цялата ситуация е конфузна. Канада стигна до Мондиал 2022 убедително, като с това сложи край на 36-годишно чакане без участие на световно първенство по спорта, който далеч не е първостепенен за страната.

Отборът игра силно, стана първи в групата си в зона "Централна и Северна Америка", но ето, че проблемите започнаха след класирането.

Първо, контролата трябваше да е срещу Иран. Политически протести по темата принудиха федерацията да сменя съперника, като панамците с неохота се съгласиха, изпращайки далеч не най-силния си състав. Допълнителен повод за гняв в отбора на Канада.

Но това е само капка от цялото море на недоволство. Играчите са бесни от неспазени обещания за бонуси, които федерацията вече е трябвало да им изплати. Както и от абсурдни неуредици около лагера им в Катар за Мондиала в края на годината.

Те се събраха от цял свят във Ванкувър в петък, но в събота и неделя отказаха да тренират. Стачката бе предвождана от капитана Ачиба Хъчинсън, а селекционерът Джон Хърдман подкрепи действията на футболистите.

Те се срещнаха в хотел в града с шефовете на футболната централа, като са задали пет въпроса по теми, свързани с организацията на лагера за Мондиала, с контролите, с пътуванията и бонусите. Според Хърдман, и по петте точки, които играчите са засегнали, федерацията не е изпълнила своите ангажименти.

"Това е подигравка с отбора ни след всичко, през което минахме - казва се в обръщение от отбора. - Искаме да знаем кой е подписвал сделката за приходите от тв правата на мъжкия и женския национален отбор, която тотално ощетява играчите.

Тоталното неуважение и подриване на всички усилия на тима ни е обидно. Направихме много играта в Канада да се популяризира, постигнахме и класиране за Катар 2022. В отговор получаваме тотална липса на респект и аматьорско отношение."

Във вторник играчите са тренирали, потвърдиха местните медии.

Те се колебаят дали да играят в планираните две контроли на 10 и 14 юни, които трябва да са срещу Кюрасао и Хондурас.