Двама играчи заслужават прозвището Гладиатори на Евро 2020, след като надминаха всички останали по избягано разстояние на турнира. Техните статистики изпъкват сред стотиците числа, цифри и анализи с методите на математика и метрики, които са налични след края на първенството.

Жоржиньо е избягал 86.6 километра за каузата на Италия (въпреки че е бразилец по кръв и родно място), с което е номер едно на турнира. Той е и полевият играч с най-много изиграни минути - 705, като в три от двубоите на шампионите халфът на Челси се наложи да играе и продължения.

Пропуснал е само 15 минути от възможните 720, като бе сменен в 75-ата на мача от групата срещу Уелс (1:0). Тичал е средно по 12.3 км на мач.

Калвин Филипс от Англия е единственият, който е близо до тези статистики и минава над 80-те километра на турнира. Неговата статистика е дори още по-впечатляваща, защото халфът на Лийдс игра 665 минути (сменен бе 25 преди края на решения вече четвъртфинал с Украйна при 4:0), а е покрил 83 километра.

Удивително, англичанинът е минал два пъти границата от 15 км на мач - и в полуфинала, и във финала.

Снимка: Getty Images

Филипс е развил най-висока скорост от 30.2 км/ч, което е преимуществено спрямо другия "маратонец" - Жоржиньо (27.7 км/ч най-висока скорост). И още едно възхитително постижение на Калвин, когото светът не познаваше преди Европейското. Той е убийствено по-ефективен от всеки друг играч на турнира, когато става дума за пресиране.

Участвал е в 229 такива действия на Евро 2020! Това е с цели 78 повече от втория в тази статистика - Конрад Лаймер от Австрия.

Далеч зад тях са конкурентите им, като трети е Педри (Испания) със 76.1 избягани километри. Той обаче е майсторът на паса в отбора, който беше крал на подаването на първенството.

Само на 18 години, Педри наметна тогата на организатор и плеймейкър. Испания си подаде топката 5051 пъти, като имаше и най-висок процент точност от 89.6%. Педри е №1 по пасове в противниковата половина (тоест такива, които градят атака) с 348, въпреки че игра само в 6, а не в 7 мача.

Той има и 91.1 процента точност на тези подавания.

11-те автогола са рекорд на Европейско първенство, както и 17-те отсъдени дузпи. Също така - 142 гола в 51 мача (по 2.78 средно на двубой) е постижение номер едно в историята на континенталните шампионати.

Федерико Киеза вкара два пъти за италианците, с което влезе в любопитна графа. Той и татко му Енрико са единствените баща и син, които имат голове на Европейски първенства.

Снимка: Getty Images

Англия стана първият отбор в историята, който записва пет поредни "сухи мрежи" на финали.

Испания пък е първият, който вкарва 5 гола в два поредни мача (5:0 над Словакия и 5:3 над Хърватия).

Джорджо Киелини е най-възрастният капитан-шампион на Европа (36 години и 331 дни), а партньорът му в отбрана Леонардо Бонучи е най-старият с гол на финал (34 години и 71 дни).

Голът на Харис Сеферович от Швейцария срещу Франция за 1:0 в осминафинала (3:3 и победа на швейцарците с дузпи) се оказа под №800 в историята на Европейските първенства.

Снимка: Getty Images