Нападателят на Англия Маркъс Рашфорд има трудни часове след финала на Евро 2020, където изпусна дузпа при загубата на Англия от Италия.

Неговото изпълнение е най-критикувано за начина, по който се случи, а и заради това, че Рашфорд бе пуснат в игра от Гарет Саутгейт минута преди края на продълженията именно, за да бие дузпа.

Но по-неприятното е, че в часовете след мача социалните мрежи пламнаха от хиляди обиди, като само расистките в профилите на играча в Инстаграм, Фейсбук и Туитър са били над 11 хиляди.

Това обявиха от Футболната асоциация на Англия.

В родния му район Уитингтън, предградие на Манчестър, графит с неговия лик бе обруган, като грозни обиди се появиха върху лицето му. За часове обаче те бяха облепени, скрити и заменени от съобщения на подкрепа от граждани в квартала.

Снимка: Getty Images

Рашфорд реагира със съобщение в профила си в Инстаграм:

"Дори не знам откъде да започна и да опитам да вкарам в думи как се чувствам в момента. Имах труден сезон, като е ясно, че влязох във финала с неособено високо самочувствие и увереност. Винаги съм се усещал готов да бия дузпа, но в случая нещо не бе съвсем наред.

Исках да спечеля малко време при засилката, затова я направих така, но резултатът не бе този, който търсих. Чувствам се ужасно, защото подведох съотборниците си. Подведох всички. Вкарвал съм дузпи много пъти, защо не се получи този път?

Финал след 55 години, една дузпа от историята... Всичко, което мога да кажа е, че съжалявам. Бих искал да мога да го променя.

И докато казвам, че съжалявам за пропуска, трябва да изразя огромното си възхищение от отбора. Това бе един от най-добрите лагери, в които съм бил някога. Такава атмосфера на братство, на приятелство, е просто ненарушима. Пълно споделяне на успехите и разочарованията.

Разбира се, аз съм израснал в свят и спорт, в който очакваш да чуеш какво ли не за себе си. За цвета на кожата ми, за това откъде съм, а напоследък и затова как решавам да прекарам времето си извън терена.

Мога да приема всяка критика за играта ми, за това защо не съм вкарал дузпата или всичко, което съм или не съм направил на терена. Но никога няма да се извинявам за това кой съм и откъде идвам. Видях отговорът на хората в Уитингтън и това ме разплака. Тази общност ме е отгледала, тя и досега продължава да ме държи изправен.

Аз съм Маркъс Рашфорд, 23-годишен тъмнокож англичанин от Уитингтън, Южен Манчестър. Благодаря ви за съобщенията на подкрепа. Всички ние ще сме още по-силни след това."

Снимка: Getty Images