Пеп Гуардиола нямаше как да остане безмълвен след стряскащите думи на Рой Кийн в студиото на Sky Sports в неделя, отекнали в световните медии. Бившият лидер на Манчестър Юнайтед, а сега анализатор, нарече Ерлинг Холанд "играч за втора лига", когато говорим за качествата му извън това да бележи голове.

"Той е номер едно, когато е пред гола. Но останалата част от играта му е много слаба - комбинативност, участие в преса и всичко друго, което отборът изисква - каза Кийн. - Нивото му е на играч от втора лига, трябва много да подобри останалите компоненти, освен това да бележи голове."

Думите на Рой дойдоха след нулевото равенство на Сити с Арсенал, в което единственото запомнящо се участие на Холанд бе да пропилее най-чистото положение за домакините, като не успя да пусне елементарен пас към чакащия на празна врата Рубен Диас.

Изказването на бившия капитан на Юнайтед с тази смразяваща критика отекна мощно в английската игра - говорим за норвежката машина на Сити, която завърши миналия сезон с 52 гола във всички турнири.

А в този вече има 29, въпреки че не игра повече от два месеца с травми.

Отговорът на Гуардиола дойде на пресконференцията му преди срещата с Астън Вила днес (22:15 часа по Диема спорт) от Висшата лига.

"Няма как да се съглася с Кийн - каза Пеп на въпрос на репортер. - Това е все едно аз да кажа, че Рой е мениджър за ниво втора лига... Не бих го направил. Ерлинг е най-добрият нападател в света.

Той ни помогна да спечелим всички тези трофеи през миналия сезон. Причината сега да не създаваме достатъчно положения и да бележим по-малко не е в него.

Изгледах отново мача с Арсенал, наясно съм къде не бяхме достатъчно добри. Нямахме необходимия брой хора в последната третина на игрището и в наказателното поле.

Изненадан съм да чуя такова нещо от бивш играч. Ако е от журналист, ОК - това е човек, който не е играл професионално. Но от някой с неговия опит на игрището... Изненадан съм от такива думи."