4000 евро месечна заплата, плюс къща. За футболист в Трета дивизия на Саудитска Арабия.

Това е най-горещата оферта, която привлича мераклии за футболно забогатяне, които обаче са далеч от най-високото ниво.

Информацията дойде от президента на Futbol Jobs Валентин Николас в интервю за испанското издание "Марка". Той разкри любопитки за състоянието на футболния пазар в Саудитска Арабия, където в последните месеци се осъществява истинска инвазия на играчи от Европа.

Според него, напливът от желаещи да поиграят в долните дивизии на мъжкия футбол в азиатската страна е огромен, защото условията са отлични.

"Всички са се фокусирали върху колосалните заплати, които се раздават в елитната група на играчи като Кристиано Роналдо, Бензема, Неймар и компания, но долните нива на футболната пирамида в Саудитска Арабия също са доста привлекателни. Конкретно за предложението от 4000 евро заплата плюс къща - имахме четирицифрен брой кандидати. Всички изведнъж осъзнаха, че арабският пазар е примамлив не само в елитното си ниво", обяснява Николас.

По думите му, арабите търсят европейски попълнения най-вече за атакуващите позиции, а най-слабо се ценят вратарите и крайните бранители.

Напоследък сериозно търсене има и за женските дивизии. Там заплатите също са примамливи - в елитното ниво при дамите месечно се взимат по 5000 долара.

"Условията са добри, но за женския футбол арабите имат изискване - състезателката да е била част от националния си отбор на последното Световно първенство", допълва Николас.

И подчертава, че амбицията на Саудитска Арабия е да се нареди до Топ 5 лигите от Европа, включително с инвестиции не само в елитния ешелон, но и по всички нива надолу.