ЦСКА няма да има мач тази седмица, защото паузата за двубои на националните отбори спира първенството ни за 14 дни.

Нещо, което вероятно не бихте допуснали, ако се разровите из групи и форуми на феновете в социалните мрежи. Вълнението и дискусиите са с градус, който не отстъпва на този преди и след мач срещу Левски, например.

В четвъртък трябва да е факт превеждането на сумата от 8 милиона лева за емблемата на ЦСКА, която след търг бе спечелена от офертата на "Ред Енимълс". Ясно е - зад този участник седи Гриша Ганчев, който е силният човек в клуба на "Българска армия" от три години.

Феновете обсъждат темата разпалено, както винаги има и лагери в мненията. Но едно е ясно на всички - независимо дали са цесекари или не. Парите трябва да бъдат платени, за да се изпълни един ангажимент, обещание и задължение от ръководството и Ганчев към общността на "червените". А и към държавата и обществото.

След фалита на дружеството ПФК ЦСКА АД през септември 2016-а, "разединение" и "колебание" са меки думи за случилото се сред цесекарите.

И въпреки това, много голяма част от привържениците застанаха зад отбора на "Армията", подкрепяйки Ганчев. И заради спечелената с отбор от "В" група Купа на България, и заради обещанията, че клубът тръгва по нов път и на чисто. Доверието обаче трябва да бъде печелено с дела.

Търгът за емблемата бе през май 2017 г. От тогава минаха почти 17 месеца, в които редица жалби по разпределението на парите забавиха процедурата. Но сега датата е окончателна и до четвъртък парите трябва да бъдат преведени.

Неофициални информации могат да ви пратят и в двете посоки. "Естествено, емблемата ще бъде платена", е едната. Но има и неофициални индикации, че може да не се случи - по неясни засега причини. По закон това ще означава, че идва втората поред оферта.

Никой не е потвърдил или отрекъл, никой нищо не казва по темата от хората, които трябва да преведат парите - друг немалък проблем на това ръководство на ЦСКА. То има трудности с това да дава прозрачност на работата си.

Феновете вече са наострили уши за новини по темата, но се налага да се задоволяват с "дочуто оттук и там". А досега трябваше да знаят какво ще се случи и кога - не е толкова сложно.

И, естествено, липсата на информация поражда слухове и дезинформация. И никой от шефовете на "червените" не може да се сърди за това. Топката е в тяхното поле и тупка вече доста време там.

Ясно е, че хората очакват обещанията да бъдат изпълнени. Защото в противен случай ударът върху реномето на настоящото ръководство на ЦСКА ще е колосален. В и без това доста чупливата откъм единни мнения, доверие и понесла какви ли не удари общност на "червените", това ще е точка на пречупване в отношението към клуба, който "се изгражда на чисто".

Всъщност, предупреждение за такава рязка загуба на доверие може да се прочете в съботния мач срещу Септември, когато сектор "Г" остана почти празен, липсваха знамена, песни и организирана агитка. А след загуба в дербито (0:1 от Левски седмица по-рано), по неписан закон на феновете, на такъв мач отиват точно най-верните ултраси от трибуната.

Дали това е вярно подозрение, или просто имаше разочарование от резултата в дербито, остава отворен въпрос. Но е ясно, че смут около това какво ще се случи с плащането на осемте милиона има. Дискусии и разнопосочни мнения - също.

И ако за едни емблемата на ЦСКА е само лого, герб и "значка", за други това е кръстопътен момент, в който намеренията трябва да бъдат подпкрепени с действия.

Защото само действията раждат и държат в сила взаимно доверие и подкрепа. Такава насреща вече бе получена от феновете в продължение на последните близо 3 години.

А най-страшното за един футболен клуб е да я загуби.