Селекционерът на българския национален отбор по футбол Илиан Илиев се надява, че един лош резултат срещу Азербайджан утре няма да отключи негативни реакции. Той добави, че двете страни така или иначе са имали план да се срещнат в проверка, дори и да не е бил организиран турнира на Световната федерация.

Мачът с Азербайджан утре е от 18:00 часа българско време на стадион "Тофик Бахрамов" в Баку и се явява своеобразен финал на турнира FIFA Series, който започна с петъчните мачове.

"Не сме имали шанса да гледаме мача на Азербайджан с Монголия, но знаем, че са спечелили с 1:0 като са доминирали през цялата среща. И са победили напълно заслужено", започна българският наставник, цитиран от БТА.

Домакините искат утре искат да прекъснат негативната си серия срещу България и треньорът беше попитан дали е наясно с тази тяхна мотивация. До момента двете страни са се срещали три пъти, като в два мача България е постигала победи, а един двубой е завършил наравно.

"Сигурен съм, че този турнир ще ни помогне да се подготвим за Лигата на Нациите. Гледали сме отбора на Азербайджан няколко пъти, имат силни страни. Но се надявам, че утре ние ще запазим традицията България да не губи от Азербайджан".

"Със Сърбия и Унгария имаше доста позитиви. Срещу Танзания не изиграхме най-добрия си мач, но резултатът е положителен. Надявам се, че един лош резултат ще има негативни реакция. И не искам да мисля за това".

По въпроса за избора на стартов състав, треньорът все още не е наясно кои 11 футболисти ще пусне да започнат срещата утре. "Имаме хора с умора. И днес след тренировката, а и утре, ще се види дали и какви промени ще се направят. Но по принцип няма да бягаме от състава. При някои футболисти, които нямат ритъм може да има натрупана умора".

"Днес казах на футболистите, че трябва да имаме самочувствие. Мачът с Танзания можеше да ни навреди. Обстановката утре е като за официален мач. Теренът е много по-добър. Противникът също е сериозен - ние така или иначе щяхме да играем с тях, дори и да нямаше турнир. Азербайджан е на нашето ниво, а и малко по-напред откъм резултати в последните квалификации. Ние трябва да си върнем самочувствието, което малко ни е смачкано. Това може да стане с победи, които пък се постигат с отговорна игра, с концентрирани действия".

За противника той подчерта, че имат хора които могат да играят футбол. "Ние, ако не сме концентрирани в дефанзивен план, ще си докараме сами проблеми. Този мач е една добра подготовка за Лигата на нациите. Днес говорихме с играчите, обяснихме им, че с една тренировка в София трудно ще променим нещо. Затова искам отговорност".

Българският треньор даде добра оценка на целия турнир. "Аз казах вече, че организацията е перфектна, условията са едно от нещата, заради които приехме да участваме в този турнир".

"Джелал Хюсеинов от Арда (Кърджали)? Познаваме футболиста, знаете аз съм треньор и в Първа лига. Той е много добър, млад и знаем, че сега е в младежкия отбор на Азербайджан. И му предстои добро бъдеще", отговори на въпрос на местен журналист треньорът дали познава единственият играч от домакините, който се състезава в българския шампионат.