Индонезия e кандидат за домакин на световното първенство по футбол през 2034 година. Азиатската страна работи за съвместна кандидатура с Австралия, както и с Малайзия и Сингапур, а новината за това дойде лично от Ерик Тохир - президент на местната футболна федерация.

Миналата седмица се е състояла среща, инициирана от ФИФА, на която са били обсъждани възможностите за Мондиал в Азия с представители на различни федерации от континента.

"Обсъждаме кандидатура заедно с Австралия. А при посещенията в Малайзия и Сингапур имаше интерес и от двете държави да се присъединята към нас", заяви Тохир.

От футболната федерация на Австралия съобщиха за "Ройтерс", че обмислят вариант да се кандидатират за домакин на Световното клубно първенство през 2029-а и/или Мондиал 2034.

Австралия има опит в организацията на форум от подобно ниво. По-рано тази година, заедно с Нова Зеландия, страната бе домакин на световните футболни финали при дамите.

Така изглежда ще бъде затвърдена тенденцията за повече от една страна-домакин в идните години. Световното през 2026-а е в САЩ, Канада и Мексико, а това през 2030-а в Испания, Мароко и Португалия, като ще има мачове в Уругвай, Парагвай и Аржентина.

Крайният срок за заявяване на намеренията за кандидатури за 2034-а е на 31 октомври, като се очаква и Саудитска Арабия да се намеси.