България удържа равенство 0:0 срещу Република Ирландия в Дъблин, но то не бе достатъчно, за да се спасим от изпадане.

Родният тим се нуждаеше от задължителен успех, за да запази мястото си във втората по сила Лига "В" в турнира Лига на нациите. Равенството означава, че България завършва на последното място в група с Уелс, Финландия и Ирландия, като след три години ще играе в третата по сила Лига "С".

За шест двубоя родният тим събра едва две точки, дошли след две равенства срещу Иралндия. 1:1 в София и 0:0 тази вечер в Дъблин.

Раздираните от проблеми заради коронавируса отбори, изиграха доста слаб и скучен мач, който едва ли ще се запомни с нещо от феновете. Положения и интересни ситауции почти нямаше, а получилото се равенаство бе най-логичният резултат.

Така Бъглария изпраща календарната година без победа в официален мач, като през 2020-а бихме единствено Гибралтар с 3:0 в контрола. За последните си 18 официални мача родният тим записа само един успех.

Ситуацията в Иралндия не бе много по-различна, след като това бе седмият поредн мач, в който отборът не успя да вкара гол. Последното попадение бе на капитана Шейн Дъфи, който се разписа в продължението на мача в София през септември.

Първата част в Дъблин определено не бе сред най-интересните, които футболните фенове са наблюдавали. Двата отбора така и не създадоха чисто положение, като изпитваха трудности дори с достигането до наказателното поле на противника.

В голяма част от това полувреме България стоеше по-добре на терена, но националите ни не намираха път през ирландската отбрана.

Единственият по-интересен момент дойде в 27-ата минута, когато Димитър Илиев пресече пас между бранителите на Ейре, напредна и опита удар, който обаче рикошира и не представляваше трудност за вратаря.

Играчите на Ирландия от своя страна опитаха доста центрирания и изсипани топки, но и те не успяха да затруднят Мартин Луков.

Единственият случай, в който стражът на Локомотив (Пловдив) трябваше да се намесва бе в 45-ата минута, когато центриране на Брейди премина покрай всички играчи и тупна коварно пред стража, но той се справи.

Втората част започна по-активно и агресивно за домакините, които успяха да достигнат до две чудесни положение.

Първо Джеймс Колинс засече центриране, но ударът му мина встрани от вратата.

Минута по-късно Ронан Къртис се оказа фронтално срещу Мартин Луков, но явно и той се оказа изненадан от чистата позиция и прибърза, пращайки топката високо над вратата.

Първият чист шанс за България дойде в 65-ата минута. След корнер топката попадна в Кристиан Димитров, който бе на метри от вратата. Бранителят опита удар, но в краката му се хвърли ирландският капитан Шейн Дъфи, който спаси гола.

Минута по-късно ирландците отговориха подобаващо, като разтресоха напречната греда на родната врата. Направи го най-опитният на терена - Роби Брейди, който отправи страхотен удар с левия крак, но сантиметри го разделиха от попадение.

До края последваха нови доста скучни минути, в които двата отбора се умориха, извършиха се и доста смени, а зрелище в Дъблин така и нямаше. Заслужено 0:0, което праща България в Лига "С".