Испания иска оставката на Луис Енрике днес и сега, след като страната не може да повярва на отпадането от Мондиал 2022 срещу не някой гранд на световния футбол, а от Мароко.

"Световен провал", гърми днес пресата - особено в Мадрид, където селекционерът е недолюбван от години. Не стига, че е "предател", който навремето премина от Реал в Барселона като футболист, ами и не спира да дразни столичните медии, близки до кралския клуб, като не вика хора като Серхио Рамос в състава.

Но в случая едва ли само това предизвиква реакциите. Отпадането на Испания наистина е конфузно, отбор с толкова талант и класа би следвало да бие Мароко.

"Това е хронология на едно фиаско - от началото до края - пише "Марка". - Тръгнахме с отбор, в който имаше много странни неща и въпроси. Повдигахме вежди от някои избори и липсващи имена. След това дойде 7:0 срещу Коста Рика и всичко се забрави. Но всичко приключи зле."

Вестникът пита читателите си - да остане ли Луис Енрике на поста. 78 процента казват твърдо "не", а останалите са разделени между това, че е възможно да няма по-добър кандидат в момента, и желание да продължи работата си.

"Световна депресия", пише в заглавие "Ас".

Изданието не пропуска и вариантите за заместник, като циркулират няколко имена: Роберто Мартинес (раздели се с Белгия преди два дни), Рафа Бенитес, Марселино, Луис де ла Фуенте.

Испанските журналисти се възмутиха и на реакцията на халфа на мароканците Софиан Амрабат, който пусна колаж в социалните мрежи. И то - доста брутален и неуважителен.

На него самият полузащитник носи като убита жертва Гави от испанците, а в ръката си държи типична арабска извита сабя (долу).

Изненадващо обаче, самите играчи на "Ла Роха" предпочитат Енрике да остане на поста си. Едно такова мнение даде дори играчът на Реал Марко Асенсио, който бе титуляр в три от четирите мача:

"Мистер Енрике върши чудесна работа, отборът е млад, а колективът - изключително добър. Никога не съм бил в толкова добра атмосфера в националния тим. Мисля, че той трябва да получи още време, например до следващото световно.

Така ще имаме време да развием това, което започнахме на европейското (там Испания пак отпадна на дузпи, но на полуфинал от Италия). Знам, че днес хората са разочаровани, но нещата отвътре не изглеждат точно така."