Английският Флитууд Таун не е популярен като Манчестър Юнайтед или Ливърпул, но влезе в новините в последните седмици. И то - по причини, с които нито един клуб в света не би искал да попада там.

През юли миналата година бе произнесена присъдата на президента на Флитууд - Анди Пайли. А тя бе: 13 години затвор за измами в особено големи размери, манипулиране на "уязвими" лица, финансови злоупотреби с публични средства и още прегрешения. С други думи - Пайли с години е правил шашми, измъквал е големи суми от физически лица, компани и фондове, с които е натрупал солидно състояние.

В добавка, той е доста популярно име в публичното пространство. Спонсор на консерваторите от последните парламентарни избори във Великобритания, меценат и... президент на футболен клуб от 19 години.

През 2004-а Пайли поема контрола върху Флитууд, който тогава е в осмото ниво на футбола в Англия. Изключително малък клуб.

През 2011-а за първи път го вкарва професионалните четири дивизии на Футболната лига, а същото лято продава на Лестър за 1 милион лири Джейми Варди. Деветката по-късно стана една от звездите на Висшата лига и донесе титлата на "лисиците" сензационно през 2016 г.

Снимка: Getty Images

Флитууд стигна до трета дивизия, където е и в момента, а около стадиона има няколко нови тренировъчни игрища, сравнително модерна като за мащабите на клуба юношеска школа. Но в момента няма пари - босът е в затвора.

А клубът се продава. Все още няма купувач, а и вероятно скоро няма да се намери, предвид репутацията на този, от когото трябва да купуваш. Осъденият за измами Пайли обаче продължава да "присъства" на всеки домакински мач. Феновете пеят името му, а знамената "Има само един Анди Пайли" са редовно на трибуните.

В същото време отборът крета далеч от спасителния бряг на Лига 1 и ще изпадне със сигурност. По-лошото е, че върви към влизането на административно управление, ако продължи да не е в състояние да си плаща разходите.

Тогава ще се наложи и отнемане на точки от следващия сезон, а при липсата на добри играчи и средства, това би обрекло Флитууд на изпадане и от четвъртото ниво - обратно в полуаматьорските Конференции, откъдето го измъкна Пайли.

Оказва се, че клубът е вписван в няколко големи сделки като гарант, а те - както съдът се произнесе, са се оказали чиста проба измами. Така в момента Флитууд Таун, който едва събира пари да плати заплатите на играчите си, има изискуеми към 23 милиона лири от различни компании във Великобритания, тъй като е гарант по делата на Пайли. Изглежда неизбежно клубът да бъде обявен в несъстоятелност, а вече има призиви правителството да се намеси и да стабилизира положението.

Правителството? На власт са консерваторите... Да не забравяме - един от най-големите им спонсори забърка тази каша, а сега следи развитието от затвора. Едва ли някой политик от управляващите ще иска да се замесва в тази футболно-криминална история при миналото на Пайли с партията му.

Снимка: Getty Images