Съдийският шеф за Евро 2020 Роберто Розети даде пресконференция три дни след финала на турнира, за да обясни някои решения на реферите, предизвикали големи полемики.

Естествено в центъра на брифинга бе дузпата за Англия срещу Дания на полуфинала, която бе отсъдена в продълженията за падане на Рахийм Стърлинг в наказателното поле след минимален контакт с краката на двама датски бранители.

От нея Хари Кейн донесе победното попадение на британците, макар и след добавка и спасяване на Каспер Шмайхел.

"Няма нищо скандално в решението, както се писа и говори - обясни италианецът Розети, показвайки слайдове от момента, както и няколко кадъра от различни гледни точки. - Съдията Макели вижда, че играчът с номер 5 в червено (на Дания) има контакт със своя десен крак с този на играча с номер 10 в бяло (Стърлинг, на Англия). Защитникът не играе с топката.

Можем да дискутираме дълго колко интензивен е контактът, но по правилата това е нарушение. Искаме реферът да е в центъра на взимането на решението, не технологията. Макели взе решението, виждайки контакта."

След това Розети пусна аудиозапис на последвата дискусия между съдията на терена и хората от стаята за ВАР.

Там ясно се чу как те казват в слушалката на нидерландския рефер, че "решението е коректно".

"Това е работата на ВАР - обясни италианският началник на арбитрите за Европейското. - Да коригира, поправя, усъвършенства и оптимизира решения на съдиите на терена. В този случай именно това стана. Преценката на Макели е добра, а ВАР го подкрепя след разглеждане на ситуацията."