Футболистът на Левски Ивелин Попов гостува в Дискусионен клуб Дерби, където говори за впечатленията си след трансфера при "сините" през това лято и от българския футбол.

Попов говори още за родните отбори в евротурнирите, националния отбор при Ясен Петров и какво не ни достига да сме на прилично футболно ниво.

"Заварих в отбора момчета, които много се интересуват от миналото, както е било. И ние, по-опитните футболисти, трябва да им разказваме, да им даваме пример. Малките деца трябва да знаят в какъв клуб играят и какво е било преди тях. Радвам се, че съм част от инициативния комитет за паметник на Георги Соколов, защото ние като общност трябва да си уважаваме легендите. Те не умират, живеят вечно в сърцата ни. Трябва на всяка цена да го направим това. Ще направя апел към кмета на общината да съдейства. Както и към всички комисии да задвижат нещата и да станат по-бързо. Жителите на квартала искат да го има този паметник, кметът също е "за". Само чакаме да ни издадат разрешителното, ние средствата ще си ги съберем", коментира Попов.

"Хората, които сме вътре в клуба, очаквахме тази победа над ПАОК. На някой това може да му изглежда налудничаво, на някои хора знаят какво сме си говорили помежду ни. Атмосферата е добра - такава, каквото трябва да бъде в клуб като Левски. Знаете кой ни е старши треньор и кои са ръководителите ни. Те рецептата за това как се побеждава и как се води отбор в Европа я знаят много добре. Всички футболисти, които сме в съблекалнята, ще направим всичко възможно да си свършим работата както трябва", добави играчът.

"Мисля, че съм на финалната права на възстановяването. Контузията не беше лека, както очаквахме. Имаше и разкъсани влакна на сухожилието на задното бедро. Възстановявам се добре. Искам да изкажа благодарности на целия медицински екип на "Герена" за полаганите грижи за мен. Надявам се съвсем скоро да започна да тренирам с отбора", пожела си той.

"Под ръководството на Станимир Стоилов няма начин да тренираш несериозно. Независимо на колко си години, дали си на 16 или на 35. Ако някой си позволи своеволия и да не тренира сериозно, получава един-два пъти предупреждение и след това си събираш сакчето и си заминаваш. Така че няма как да го няма пламъка. Говоря за момчетата от Левски. Ако говорим глобално, не се вижда амбиция, която навремето нас ни е водили да станем футболисти и да приличаме на батковците, които сме гледали по телевизията. Глобално го има този проблем и той не е в базите. Основният проблем е в самите деца, които нямат тази амбиция, не искат да се развиват и гледат само лъскавата част на нещата. Със седене в социалните мрежи футболист не се става. Има много примери. Има български клубове, които имат феноменална база за Европа, но не се произвели футболисти. Така че проблемът е главно в мисленето, в манталитета, в желанието. Самите родители виждат във всяко дете едва ли не Меси. Откакто съм се върнал в България, вече 2 месеца и половина, много често ме спират по улиците познати и непознати, за да им дам съвет какво да правят с едно или друго дете. Наскоро един приятел ми каза, че е пратил детето си на проби на 14 години, няма да казвам къде. На четвъртия ден детето му се е обадило и му казало: "Тук е много скучен град". Отговорих му, че самото дете му е казало за какво става въпрос и, че явно футболът не му е на първо място. Когато футболът ти е на първо място, нещата ще се получат. Когато си млад и малък, имаш три задължения - да учиш, да слушаш родителите си и да тренираш. Самото мислене и манталитет трябва да се променят при децата и родителите. Защото виждате, че последните пет години не се правят сериозни трансфери, от порядъка поне на 500 хиляди евро поне. Това не се случва. Преди 15 години неконвертируеми футболисти в България се продаваха доста по-лесно. В последно време това го няма", смята футболистът.

"Като цяло отстъпваме в мисленето. Другите не са по-технични от нас, не са по-бързи, но на нас мисленето ни е много объркано, на голяма част от играчите. Видях се с няколко момчета, които играят в чужбина, и ми се оплакаха, че им било много тежко, много скучно. Кое е скучното и тежкото? Че са в хубави държави, имат си всичко и единственото нещо, за което трябва да мислят, е футбол. Когато излезеш в чужбина, забравяш за приятели, за събирания по кафенца, по расторантчета. Отиваш, започваш да бачкаш и си гониш целите. Това е пътят, ако искаш да се развиваш. Имаш 10 години в чужбина, за да си уредиш живота. И да правиш това, което обичаш. След време ще си си подредил къщичката. И когато се върнеш в България, да покажеш на младите с опит и желание да следват този път", каза още Ивелин Попов.

"Обикновено каквото кажа, се случва. Не го познавам новия селекционер на националния отбор, не съм му следил кариерата, не знам какъв футбол проповядва и иска от футболистите, но на 99% съм сигурен, че ще има по-добри резултати от Ясен Петров. Това мога да го гарантирам. Той правеше всичко, за да си спаси поста и да не го изгонят на осмия месец, а на десетия. Много неща се случваха в националния отбор, но никой не питаше. Когато видя футболистите отвътре, разказват абсолютно всичко. Не може да се изтъкват причини, че не са викали даден футболист, защото не бил достатъчно весел за колектива. Това го каза момчето, мина и замина. Когато става въпрос за такива неща, не можем да очакваме нищо. Аз не играя за националния отбор от 26 или 17 мача. За това време имаме три победи, като едната е с Гибралтар. Предишните 26 мача имахме 10-11 победи. Не казвам, че аз съм причината. Как при Петър Хубчев тези футболисти се класираха за бараж, сега с модерното подмладяване и с даване на шанс на 68 души две квалификации гонихме подмладяване и обиграване и изведнъж почнахме да гоним резултати. Тотално сбъркана политика и система. Едно време се пишеше за режима, кой и как го а нарушавал. Сега базата е открита за всички, нека някой отиде и да види за какво става въпрос при Ясен Петров. Говоря по този начин, защото аз не уважавам такива хора", каза играчът.

"Надявам се всички български отбори да продължат напред в Европа. Първо нашият клуб, но ние да си гледаме нашата паничка, да преодолеем ПАОК. Като българин пожелавам успех на всички родни отбори. Това е добре за българския спорт като цяло и българската държава. Искам всички да отидем колкото се може по-напред. Защото искам да имаме хубав коефициент, левскарите и другите привърженици да ходят на европейски мачове, да се забавляват и да извиняват този адреналин, който носи победа в Европа. Искам и държавата да започне да помага да се изграждат стадиони. В съседна Сърбия в момента се строят 6 стадиона, ето го къде е - на 200 километра. Не да блеят само и да обещават, а да се заловят на работа. Защото спортът е лицето на една държава", каза той.

"Обръщам повече внимание на нашия отбор. Впечатленията ми са, че има много хора, които демонстрират високо самочувствие без покритие. Не мога да си обясня от какво е. Опитвам се, интересувам се, чета, не мога да си обясня на какво се дължи това. Има 4-5 отбора, които играят хубав, привлекателен футбол и се получават добри мачове", завърши Ивелин Попов.