Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз препотвърди дневния ред, датата и мястото на Конгреса за избор на нов президент.

На днешното извънредно заседание също така е одобрена и поканата за обявяване на събитието в Търговския регистър, като по този начин Конгресът трябва да се проведе по план на 15 март.

Драмата около Конгреса възникна в последната седмица, когато първоначално Търговският регистър отказа да впише поканата за събитието, но след жалба на Борислав Михайлов, Софийският градски съд отмени решението на ТР.

Освен препотвърждаване на казусите около Конгреса, БФС одобри разпределението на приходите от УЕФА между клубовете и написа:

"На днешното си заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз препотвърди дневния ред, датата и мястото на Общото събрание на сдружението, както и поканата за обявяване в Търговския регистър.

Членовете на ИК също така приеха предложението на Професионалната футболна лига за разпределение на ежегодните солидарни плащания от УЕФА. За сезон 2022/23 България е генерирала общо 2 523 000 евро, които ще бъдат разпределени поравно както следва: 60 процента за представителите на Първа професионална лига (по 100 920 евро на клуб), 30 процента за представителите на Втора професионална лига (по 50 460 евро на клуб), и 10 процента за 60-те представителя на Трета лига (по 4 205 евро на клуб).

Общият сбор на солидарните плащания от УЕФА, разпределяни между клубовете, регистрира огромен ръст, като за сравнение общата сума, генерирана за сезон 2010/11, е 296 хиляди евро.

Изпълнителният комитет прие и разпределението на солидарните плащания в женския футбол, според което всеки клуб в държавното първенство ще получи по 10 294 евро".