Изпълнителният директор на Левски - Ивайло Ивков, даде специална пресконференция, на която разясни някои от основните теми около клуба в последните седмици.

Сред тях бяха финансовите проблеми, пропадналата сделка с "Юнайтед Груп", дълговете към НАП и актуалната ситуация в клуба.

Любопитно разкритие, което Ивков с огорчение направи е, че в клуба е имало оферти за малко над 6 милиона лева за двама играчи, но в последния момент преди финализирането им, сделките са били стопирани от Наско Сираков.

Ивков призна, че с тези два трансфера днес ситуацията в клуба щеше да е доста по-добра, но в крайна сметка това не се е случило.

На няколко пъти Ивков намекна, че доста решения са били вземани еднолично от Сираков, а не структурно и стратегически. Изпълнителният директор заяви, че няма междуличностни конфликти, а просто различия във вижданията за спасението на клуба.

По темата Ивков каза, че основният проблем на Левски не е финансов, а управленски.

"Имаше много въпроси за трансферите. Имахме две солидни оферти за наши играчи от страна на Ню Йорк Сити и ФК Сочи. В крайна сметка успяхме да постигнем реални оферти за над 6 милиона лева.

Считах трансферите за абсолютно наложителни, но те не се случиха поради забрана в последния момент от собственика на клуба. Той няма нищо против тази информация да бъде обявена публично.

Мисията беше да изведем Левски от блатото. Дали щяхме да продължим да работим или не, зависеше от новите евентуални собственици. Със своя гений Стоилов и аз осигурихме трансфери. Защо те бяха крайно наложителни. Мъри не е глупав човек.

Това беше единственият шанс Левски да бъде независим. Да извадим сами клуба си без бащици и помощи. Това не се случи. Още в началото следвахме плана с къртовска работа, да привлечем нови инвеститори. Без да оповестяваме плановете, се захванахме с работа. Влязоха нови футболисти, без да разпродаваме отбора. Това не се случи. Има структура в Левски.

По темата за "Спорт Републик" и провалената сделка. Признавам си, че бях изненадан и научих два часа преди това да бъде официално обявено. Официални намерения за придобиване на клуба те заявиха още след финала за Купата. Компанията имаше намерение да поеме издръжката на клуба и постепенно да погасява старите задължения.

Относно НАП. Нямам точни цифри, но задълженията са около 11,5 милиона лева. Това е голям бич, трупан с годините.

Наложи ми се няколко пъти да водя преговори. Сега предстои нов лицензионен период, а отказът на "Юнайтед Груп" идва в много тежък момент. На последните преговори техен представител увери НАП, че компанията влиза в Левски и дългът ще бъде обезпечен.

Относно лагера - това бе желанието на треньора - отборът да се подготви по най-добрия начин. Не можем да си позволим скъпи траснфери, заради което опитахме поне да осигурим най-добрите условия за подготовка.

Преди година също нямахме средства за лагер, но го направихме и това се отплати. Вярвам, че и сега клубът ще се върне на победния път и резултатите ще дойдат.

Как беше финансиран? Той бе финансиран целево. Тези средства бяха усвоени целево по договори за спонсортсво и реклама. Успях да убедя тези спонсори, че лагерът е важен.

Това са публични компании. Може да се досетите кои са като видите новата фасада на "Герена". Това е най-големият публичен холдинг "Еврохолд". Друга част от средствата дойдоха чрез средствата от "Нова Броудкастинг Груп" във връзка с тогаващния кандидат купувач на клуба "Юнайтед Груп". От този лагер бюджетът на Левски не е бил ощетен.

Нямаме дългове към други държавни агенции, освен НАП. Левски ще получи лиценз, защото с новата тежка процедура, която предстои и своебразният борд, в който ни постави НАП, вярвам, че няма да имаме проблем, тъй като ще ни издадат необходимите документи. Друг е въпросът докога лицензът ще е самоцел за Левски. Преди обявяването на вчерашния запор на сметките, висшето ръководство на клуба реши да не съм в ръководството, което ще води финалните преговори.

Аз имам друго виждане как да постигнем крайната ни обща цел. Не е изключено да напусна клуба, но аз съм отговорен човек. Тук не е място за резки движения, не е като оставка на старши треньор. И да подам оставка, трябва да подписвам важни документи в следващите дни. Какво значение има дали ще подам оставка, или не? Ако има различия, най-нормалното е собственикът да ме смени. Той или неговите нови съветници, не знам кои са, но са извън клуба. Решенията за Левски трябва да се взимат в кабинета на изпълнителния директор. До мача с ПАОК никой не се намесваше в работата ми".