Райън Гигс напусна официално поста на национален селекционер на Уелс и няма да води отбора на Мондиал 2022. Легендарният играч на Манчестър Юнайтед води отбора от януари 2018-а до ноември 2020-а, когато принудително спря да изпълнява функциите си.

Причината - обвиненията срещу него за побой над приятелката му, заплахи и психически тормоз към нея и още една жена. Нещата са достатъчно сериозни, та срещу Гигс започва съдебно дело през август, което може да го вкара дори в затвора.

В негово отсъствие асистентът му Робърт Пейдж изведе отбора до Мондиал 2022, което е първо класиране за световно първенство на Уелс от 1958 г. Тимът води в групата си в Лигата на нациите и се представя отлично.

Помощникът след всеки мач споделя, че държи връзка с Райън по телефона и заедно действат по състава и подбора на стратегии за двубоите.

Това няма да е така оттук насетне, след като Гигс, очевидно разбиращ тежестта на случващото се около него за играчите и щаба, се оттегля.

"След дълги колебания, аз напускам позицията на селекционер на Уелс - написа в обръщение, разпространено от федерацията легендарното крило. - Това ще се случи незабавно.

За мен бе невероятна чест и привилегия да ръководя отбора на страната си, но това е единственото правилно решение в момента. То ще даде възможност на федерацията, треньорското ръководство и играчите да се подготвят по най-добрия начин за световното първенство, в обстановка на сигурност и яснота, както и без повече спекулации около поста на техния наставник.

Не искам тази подготовка да бъде повлияна и дестабилизирана от продължаващия обществен интерес към съдебното дело. Тъжен съм, че това пътуване с националния отбор приключва по този начин, но съм изключително горд, че отборът се класира на Мондиала.

Нямам намерение да се отказвам от треньорската професия и тя ще продължи на по-късен етап от живота ми."

Очаква се още днес федерацията да обяви, че Пейдж получава поста за постоянно.