Цяла Италия е под карантина, а това важи и за спорта в страната, който е спрян до 3 април.

Причината са вече почти 10-те хиляди заразени с коронавирус, което прави Италия втората най-засегната страна след Китай.

"Gazzetta dello sport" вече изброи три от основните варианти за съдбата на Серия "А".

Естествено, най-благоприятната опция е подновяване на първенството от 4 април, като всички мачове ще бъдат доиграни в сгъствен цикъл и през 2-3 дни и пред празни трибуни.

Така шампионатът ще завърши почти по план, а националите на своите страни ще могат да започнат да се горвят за Евро 2020.

Съществува обаче и вероятност, при която първенството просто ще бъде прекратено.

Така Италия няма да има футболен шампион за 2020-а, а в зависимост от сегашното временно класиране, ще бъдат разпределни и квотите за Европа.

Изпадащи няма да има, а първият и вторият от Серия "Б" ще получат промоция. Към днешна дата това са Беневенто и Кротоне, като от следващия сезон елита ще има 22 отбора.

Изданието добавя, че вече усилено се обсъжда възможност, Италия да поиска от УЕФА официално да отложи старта на Евро 2020.

Първенството на Стария континент трябва да стартира на 12 юни именно в Рим, но на този етап по-сериозна е възможността откриващия мач да бъде преместен в друга страна, а не отлаган.