Катар чака 12 години за Мондиала, който кара целият свят да говори и дискутира доколко той изобщо трябва да е в Арабската страна, но ето, че турнирът вече върви. Първият ден обаче бе далеч от определението "футболен празник", като по-скоро може да бъде наречен "странен и сюрреалистичен", ако се съди по разказите на очевидците - репортери, в Доха.

Около 10 хиляди места останаха празни за второто полувреме на мача на откриването, в който Катар губеше вече с 0:2 от Еквадор. На въпроси на репортери от The Athletic към местни журналисти защо си тръгват хората, отговорът е прост: "Отиват си у дома, не им се гледа повече."

Един от катарските репортери, проследил целия процес на подготовка в последните 12 години, разказва:

"Тук хората имат друго отношение към футбола. Аз съм учил като студент в Англия и знам какво е тази игра там, както и в цяла Европа, в Южна Америка. Тук феновете всъщност са хора, които искат да видят отборът да побеждава. Ако не го прави, те си тръгват обидени."

А и факторът "трафик" звучи като някакъв аргумент, след като кадрите показаха огромни опашки от автомобили по пътя към стадион "Ал Байт" преди церемонията на откриването. За нормалното придвижване към арената не помага фактът, че един двулентов път води до него и инфраструктурата, а и организацията на движение не са съобразени с наплив от над 60 000 души към стадиона.

Вероятно мнозина са искали да си спестят отново висене в задръстване, но все пак - това е мач на откриване на световно първенство!

На таблото пишеше 67 372 зрители на старта на мача, но при първия сигнал за второто полувреме едва ли бяха останали над 50 000.

В същото време на няколкото фен фестивала в Доха, където се събират привърженици на футбола, които не са на стадиона в този ден или момент, настанаха друг тип напрежения и скандали. Най-големият хаос, а се стигна и до сблъсъци, бе в голямата зона "Al Bidda Park", където екраните са няколко, пространството изглежда достатъчно, а тентите с щандове за бира са десетки. Но със сигурност мястото не бе подготвено за няколко хиляди жадни фенове - за футбол и за пиво.

Организаторите бяха обявили час 18:30 местно време за отваряне на зоната и продажба на бира - половин час преди старта на мача Катар - Еквадор.

Пред огражденията вече се виеха огромни опашки от недоволни аржентинци, мексиканци, испанци, германци и дори местни хора, дошли да изпият по една бира (с цена 15-19 долара) и да се почувстват като на Мондиал.

Но огражденията оставаха затворени, а стюардите и униформените не бързаха за никъде. В крайна сметка тълпите бяха пуснати минута преди началото на двубоя, та мнозина изпуснаха и отменения гол, и първия такъв в мача, защото в този момент все още се редяха за заветната бира.

Имаше и обиди към хората от фенпарка, въпреки че едва ли са действали по свое виждане, по-скоро нареждането е било за отваряне в последния момент.

Снимка: Getty Images