Якуб Блашчиковски е на финалната права на кариерата си.

След почти 10 години в Борусия (Дортмунд) и периоди във Фиорентина и Волфсбург той се върна там, откъдето тръгна към голямата футболна сцена на Европа - Висла (Краков). Тимът е една от футболните емблеми на Полша и има най-много титли - общо 14, с колкото може да се похвали и Гурник.

34-годишният поляк премина в Дортмунд именно от Висла, а сега се е заел с достойна за уважение задача - да помогне на любимия си клуб да се спаси от фалит и да продължи съществуването си. Макар да не е родом от Краков, той никога не е крил пристрастията си към отбора, в който отива като 19-годишен тийнейджър в зората на кариерата си.

Куба се върна в родината преди повече от година и подписа символичен договор - за малко повече от 100 евро на месец, като не взима дори и тези пари, а ги два за благотворителност.

През 2018 година на два пъти дава по близо 500 000 евро, за да могат играчите да получат дължимото, а след това помогна и за лиценза на отбора, като разбира се не иска лихва върху тези суми.

Откакто отново играе за Висла ситуацията постепенно се подобрява - дълговете постепенно намаляват (спаднали са с 1.5 милиона евро) и изглежда най-сетне има наченки на сигурност. Тимът се сдоби със стабилен спонсор, който обаче е поставил условие - напуска, ако Блашчиковски си тръгне. 

Полският национал не е просто играч и капитан, а и съсобственик, заедно с Томаш Яжджински и Ярослав Кролевски, които са негови бизнес партньори

"Той е невероятна личност. Има невероятни умения на всички нива и не спира да ни изненадва - без значение дали става дума за спорт, мениджмънт или чисто човешката му страна", казва Крулевски по адрес на Куба.

Тримата инвеститори са имали план постепенно да вземат цялата власт в клуба и този процес да приключи през 2021 година, но ситуацията с COVID-19 е ускорила нещата и така от 31 март Блашчиковски съвместява няколко длъжности едновременно.

Момчето, което си тръгна като юноша, сега се завърна у дома, за да спаси любимия си тим.