Организационният комитет на Световното първенство по футбол в Катар не остана длъжен на датската федерация и марката Hummel, която изготвя екипите на националния отбор.

През тази седмица скандинавците обявиха, че ще играят на Мондиала с екипировка, на която емблемата едва се вижда, а другите компоненти от фланелката също са незабележими. Целта е да да се протестира срещу нарушаването на човешките права при построяването на стадионите в Катар.

Не отне много време на организаторите на голямото първенство да отговорят на провокацията, като това се случи с официално изявление. В него се твърди, че се е работило усърдно с правителството на Катар да се гарантира, че ще се направят значителни реформи в трудовата система и законите, които защитават правата на работниците. Включително и че ще се подобрят условията на живот.

Освен това обаче има директно обвинения към Hummel, че разпространява продуктите си най-вече в Китай, където също има сериозни проблеми по въпросите за правата на човека.

"Ние оспорваме твърденията на Hummel, че този турнир е струвал живота на хиляди хора. Освен това напълно отхвърляме омаловажавенето на нашия ангажимент да защитим здравето и безопасността на 30-те хиляди работници, които построиха стадионите за Световното първенство и другите инфраструктурни проекти.

Този ангажимент е поет и за други 150 хиляди работници, които в момента работят по различни услуги, както и 40-те хиляди работници в сектора на хотелиерството.

Отговорността винаги трябва да е на държавите да правят повече за защита на правата на хората по целия свят. Това включва и Дания", се казва в изявлението.