Селекциоенрът на катарския национален тим - Феликс Санчес, оправда тоталния провал в мача на откриването с притеснението в неговите играчи.

Катар загуби с 0:2 от Еквадор с доста безлична игра - без да отправи точен удар, без да създаде чисто голово положение и доста далеч от представите за това, как един домакин на Мондиал трябва да играе.

Не толкова загубата, а играта на катарците като цяло разочарова феновете по света.

Разочарованите бяха и голяма част от феновете по трибуните, които просто не дочакаха мача и повече от десет минути преди края му, решиха просто да си тръгнат, пренебрегвайки факта, че имат честта да присъстват на среща с подобно историческо значение.

Феликс Санчес, който работи с голяма част от тези играчи над 10 години, сподели след мача:

"Честно казано не обърнах внимание какво се случва по трибуните, не съм видял, че хората напускат трибуните, защото имах достатъчно друга работа. През целия мач аз усещах подпрепата на хората и вярвам, че ще го правят до края на турнира.

Хората очкаваха този мач с нетърпение. Не е приятно да загубиш, но ние ще извадим поуки от този мач, от който феновете ни все пак могат да са доволни, защото се представихме добре.

Няма да търся извинения. Поздравявам нашия съперник, защото заслужаваше да победи. Трябва да подобрим доста неща, а основната причина за случилото се са нервите. Те взеха връх.

Заради притеснението започнахме ужасяващо, а след това всичко се обърка".

Снимка: Getty images

Неговият колега Густаво Алфаро бе на другия полюс на емоциите, което бе и съвсем очаквано, защото не всеки отбор получава шанса да спечели мач на откриването на Мондиал.

Той дори загатна, че случилото се може да е началото на една страхотна еквадорска футболна приказка.

"Поздравявам отбора си за отдадеността. Играхме смело, не се притеснявахме, не се смутихме и от отменения гол, а заслужено спечелихме.

Надявам се това да е началото на нещо много голямо. Това искаме, това търсиме и вярваме, че ще го постигнем.

Безспорно това бе най-важните ни мач, защото е трудно да откриеш Мондиал срещи домакина, историята бе срещу нас, но ние я преобърнахме, а това ще се помни.

За тези играчи статистиките и писанията не бяха важни, целта беше само да победим на терена и го сторихме. Сега трябва да покажем какво можем и в следващите мачове".

Снимка: Getty images

Вечерта обаче си имаше друг герой - еквадорският капитан Енер Валенсия, който вкара двата гола за победата и съвсем очаквано бе избран за "Играч на мача".

ВАР и отмененият му гол заради засада в третата минута му отне шанса да се превърне в автора на най-бързия гол в откриващ мач на Мондиал, но той все пак не скри огромното си вълнение и заяви:

"Толкова много пъти съм мечтал да спечеля този мач на откриването. Сбъднах една мечта, че успях да отбележа и да помогна на моя отбор да вземе трите точки. Убеден съм, че може да стигнем далеч в турнира".

Снимка: Getty images