Грандиозният скандал в английския медиен гигант Би Би Си върви към развръзка. При това - с вероятен щастлив край за изгонения коментатор и футболна легенда Гари Линекер.

Както е ясно, той бе отстранен заради негов пост в социалните мрежи, насочен срещу политиката на правителството към мигрантите. И по-конкретно - Линекер написа, че реториката на кабинета е като тази на нацистка Германия. Заради това бившият национал, който е водещ коментатор в популярната рубрика "Мач на деня", бе отстранен. А реакцията бе светкавична.

Хиляди фенове се изказаха в негова подкрепа, но по-тежка за ръководството на медията беше реакцията на колегите му. Те отказаха да влязат в ефир и така целият футболен уикенд мина без коментарни студия, а Би Би Си се принуди да пълни програмата между мачовете със стари записи.

Нещо повече - част от коментаторите на двубоите публично подкрепиха в ефир Линекер, а други дори отказаха да застанат зад микрофона и така двубоите бяха предавани с коментар на чужда телевизия.

Реакции имаше не само на ниво телевизия, като скандалът стигна чак до премиера на Великобритания Руши Сунак. Той заяви пред журналисти, че въпросът "не се свежда до един човек, а до медийните стандарти и поведението на публични лица в социалните мрежи".

Изпълнителният директор на Би Би Си Тим Дейви се извини на зрителите за неразбориите през уикенда, както и за отстраняването. Той допълни, че се водят разговори за връщането на Линекер, които "се движат в правилната посока". Дейви обаче отказа да подаде оставка, като призна единствено, че за телевизията "са настъпили тежки времена".

"Завръщането на Гари в ефир ще бъде успех за мен. Той е най-добрият на тази позиция в целия свят. Заедно ще дадем на публиката спортно отразяване от световна класа, каквото не успяхме да осигурим този уикенд. Съжалявам", каза Дейви.

Самият Линекер пък бе причакан от журналисти пред дома си. Легендарният голаджия обаче бе лаконичен, че все още няма нищо за обявяване.

"Стоя зад думите си и благодаря на всички за подкрепата. Не мисля да преразглеждам позицията ми, както и поведението ми в социалните мрежи. Очаквам развръзка, но засега на практика съм отстранен", заяви Линекер.

Според най-пресните информации от днес, трябва до няколко дни да има развръзка на казуса. И най-вероятно, предвид огромния обществен натиск и трусовете в Би Би Си, бившият национал ще бъде възстановен на работа още за задаващите се мачове от Купата на Англия.