Барселона се разбра с Манчестър Сити за трансфер на нападателя Феран Торес през януари. Щом прозорецът за сделки отвори в първите часове на първия ден от новата 2022-ра, испанският национал ще стане официално играч на каталунците.

Сити обяви, че цената на Феран е 55 милиона евро плюс 10 милиона като бонуси в следващите 24 месеца.

21-годишният юноша на Валенсия премина в Манчестър през лятото на 2020-а, като изигра 46 двубоя за тима на Пеп Гуардиола. И бе считан за ключов в плановете на мениджъра до края на септември тази година, когато изненадващо остана извън групата за един двубой със Саутхемптън (0:0).

След това отиде с националния тим, върна се контузен, не игра още месец и ... после очевидно е станало нещо, което да е накарало Пеп да не вярва вече в бъдещето на Торес в Сити.

Далеч по-интересно обаче е, че Барселона вади солидна сума за играч при условие, че е пред финансов колапс. Клубът тъне в дългове и редуцира състава си, като дори не успя да намери схема да плаща на Лео Меси, когото изпусна без пари през август. А сега - 55 милиона за нов футболист.

В Испания, разбира се, това накара мнозина да повдигнат вежди.

Оказва се, че Барса е получил кредит от банка и с парите ще финансира сделката за Феран Торес. Странното е, че компанията "Футболен Клуб Барселона" реално не отговаря на условията за кредитиране - поне така твърдят испанските медии, заради липсата на обезпечение върху задълженията. Но ето, парите ги има и трансферът ще стане.

Което обаче не значи, че Торес ще започне да играе веднага в състава. Футболната лига излезе с официално становище късно в сряда, след като сделката бе обявена. Тя предупреди - Барселона в момента не може да добади нов играч в състава, особено с такъв статут и заплащане.

Тоест - на 1 януари Барса първо трябва да "разчисти" и да освободи поне 2-3 играчи със сериозни заплати, за да може да се вмести в регулациите на испанския футбол.

Изобщо - финансовите операции на този клуб в последните години не спират да изумяват.