В петък БФС ще има конгрес, на който - и за това се готвим от седмици, седмина кандидати ще опитат да спечелят гласовете на делегатите, за да оглавят родния футбол. Или поне така е анонсирано събитието от 15 март.

Но всъщност около организацията, администрираща играта у нас, има толкова правни казуси, жалби, заведени и все още течащи между инстанциите съдебни действия, спорове и неуточнени детайли, че конгресът в петък може далеч да не е толкова решаващ. Или поне - не на момента, ако някой мисли, че промяната ще дойде с датата 15 март като новина.

Поред - какво ни чака в петък като програма и дневен ред.

Между 7:30 и 10 ч делегатите ще се регистрират в хотел "Маринела", където е събитието. БФС има 525 клуба-членове, като от тях 495 са потвърдили, че ще имат делегат. Тоест - това са на теория 495 гласа за кандидатите за президент. Опитът показва, че няма как да имаме 100-процентово присъствие и вероятно около 475 души ще решават с вота си кой ще води БФС.

В 10:30 ч специален гонг ще извести старта на конгреса в зала "Конгресна", а журналистите ще останат в друга такава - "Витоша", също в хотела. Ще имат достъп само за първите десетина минути, за снимки и кадри.

Снимка: БТА

Нататък ще наблюдават от своята зала, където на екрани ще върви на живо видео стрийм на случващото се.

Кандидат-президентите няма да са в залата от началото на форума. Те ще бъдат в "Пура-бара" на фоайето на хотела, а регистрираните и издигнати от клубове претенденти са седем:

Михаил Касабов, досега вицепрезидент на БФС

Георги Иванов, досега технически директор в БФС

Димитър Бербатов, рекордьор по голове на националния отбор, загубил с 11 гласа изборите на конгреса преди 3 години

Георги Градев, специалист по спортно право

Петьо Костадинов, футболен агент

Манол Иванов, бизнесмен

Георги Захариев, футболен агент.

В 10:30 часа е откриването, а се очаква Борислав Михайлов да го направи с приветствие. По двама наблюдатели от ФИФА и УЕФА ще са в залата, за да следят за изрядното протичане.

Ще се слуша и националният химн за старт на форума, както повелява традицията на БФС.

Следва дневен ред, който вещае дълъг ден в хотел "Маринела".

Първо ще се определи Манданта комисия, която да впише колко са делегатите по регистрация. След това се избира Комисия по жалбите - ако има такива, в хода на форума. Трябва да има Комисия по провеждане на изборите, за да е спазен протоколът.

Дотук - смела прогноза, поне около час процедури.

И едва след това се минава към точка първа. А тя е - "Отчет за изпълнението на Програма на БФС за развитието на футбола за 2022 и 2023 г".

Следва втора точка - "Финансов отчет за 2022 и 2023 г".

В трета е вписано "Разглеждане на жалби до Общото събрание", а после идва и точката, която е от особено значение: "Гласуване на подадена оставка от Президента на БФС". Припомняме, че Михайлов даде своята след протестите в София през ноември, като обяви, че повече няма да се кандидатира за поста.

Тук идва първо задължително уточнение към това, което ще или може да се случи. На теория, ако от - да кажем 470 присъстващи делегати в залата, 236 вдигнат ръка за "против", тази оставка няма да се приеме. И тогава?

Ами, много просто - няма да има избори, защото настоящият президент ще изпълни мандата си до 2025-а. Не се очаква да се стигне до това, но на теория го има в картите. Да не забравяме, че вече веднъж една оставка на Михайлов бе оттеглена и скъсана, почти две години, след като бе подадена. Да, тогава дори нямаше нужда това да става на конгрес.

Точка №5 също е много интересна и заслужава внимание: "Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет на БФС". Това е индивидуално за всеки от 13-те в Изпълкома, избран на конгреса през 2021-ва. И тук - потенциален доста тежък казус.

Ако, например, залата освободи с гласовете си седмина, но гласува другите шестима да не бъдат освобождавани, защото си вършат добре работата, няма юридическа сила, която да накара тези хора да напуснат Изпълкома. Новият президент, който ще бъде избран по-късно в петък, ще може по закон да предложи свои номинации за места в изпълнителния орган на БФС, но не може да "зачеркне" тези, които не са освободени.

Тук вече ще става дума вероятно и за лични разговори и договорки.

Следва точка шеста, а тя е "Избор на Президент на Сдружение "Български футболен съюз".

Нещата не са сложни като процедура. Гласуване, при събиране на 50% плюс един глас от някой кандидат, той печели. Ако няма такъв, следва втори тур само с двамата претенденти, събрали най-много вотове.

Тук се очаква също да има интересни събития, тъй като всеки един от петимата, които няма да са на такъв евентуален втори рунд, ще призове гласувалите за него да "влеят" вота си за някой от двамата, които ще останат в битката.

Неофициално се говори много за това, че Георги Иванов и Михаил Касабов при такова развитие биха обединили гласове - ако един от тях е на "балотаж", както и Бербатов и Градев. Но това са неща, които вървят повече като разговори, а не като официално потвърдени информации.

Също неофициално, във футболните среди все повече се говори, че Иванов и Бербатов ще са двамата изявени фаворити, които ще вземат много повече гласове от останалите. И най-вероятно ще имаме балотаж между две бивши деветки на националния отбор на България, но този път не за това кой ще води атаката на тима. А за това кой ще ръководи футбола.

Последната точка е "Избор на членове на Изпълнителния комитет на Сдружение "Български футболен съюз", но и по нея, и по предната, имаме много мъглява ситуация.

Защо?

Ако погледнем на нещата документално и юридически педантично, в момента БФС има три Изпълкома и двама президенти. И това е преди изборите в петък.

През 2018-а на конгреса бе избран състав на Изпълнителен комитет, който и до днес е неоспорен с жалба в съда. Проблемът е, че е с изтекъл мандат. Той бе освободен на конгреса през 2021-ва, когато бе избран нов състав на Изпълкома, но пък той е с блокирано вписване, защото е оспорен с няколко жалби от загубилия кандидат тогава - Димитър Бербатов. Решенията от този конгрес ще станат невалидни, ако апелът сполучи пред съда. А докато нямаме окончателно решение, Изпълкомът от 2018-а си е с легитимни правомощия.

Имаме и трети екип на управленския орган на БФС - този, който бе избран на свикания от Бербатов "алтернативен" конгрес през 2022-ра. Той пък не е признат също и е оспорван в съда. И неговите решения, и тези на конгреса от 2021-ва, са неокончателни, докато и последната инстанция не се произнесе. Дори Бог не знае колко време още ще отнеме това... Но и трите Изпълкома в различен състав могат да претендират да са в законово право да взимат решения.

По подобен куриозен начин, президентите са двама избрани - Михайлов и Бербатов, като и двете събития, на които са посочени с вотове от делегати, са оспорени и обжалвани. И със стопирано вписване в регистъра. Имаме и трети, който е назначен - временно изпълняващият длъжността Михаил Касабов, който е в право да ръководи в момента.

До юридическото разрешение на този водопад от жалби, реално единствено легитимен е Изпълкома от 2018-а. Но е с изтекъл мандат! А президент - Касабов.

Разбира се, жалби ще има и сега. Загубилият кандидат или кандидати ще апелират срещу легитимността на конгреса. И това слага още въпросителни върху това какво точно ще се избере и кога/дали ще влезе във владение нов президент и нов Изпълком на БФС. Защото тепърва при успех на жалбите от старите конгреси, решения и цели периоди от управлението на футбола ни могат да се превърнат в нередовни и невалидни.

Апелите, които изглеждат неизбежни след този конгрес, могат да спрат вписването и официализирането на решенията и от него. Това ще значи, че във владение легитимно е Касабов, на когото Изпълком през декември повери поста като временен президент. А кой Изпълком ще има право да гласува решения? Сложен казус - съвсем по буквата на закона е този от 2018-а... но пък той е с изтекъл мандат... изобщо - абсурд след абсурд.

Смело обаче може да се предвиди едно - поне в следващите седмици и месеци, промяната видимо няма да настъпи из кабинетите на базата в Бояна. Юридическите "хватки" ще продължават, а това държи в патова ситуация футбола ни. За съжаление, не се вижда как ще свърши тенденцията с така дълго чакания конгрес на 15 март, петък.

Остава надеждата, която ни шушне в ухото оптимистът, че този път песимистът и реалистът не са едно и също лице.