Докато Европа се готви за старта на Евро 2024 в Германия, то в Африка и Азия се изиграха по два кръга от квалификациите за Световното първенство през 2026-а.

Заради увеличението на отборите на Мондиала, двата континента ще получат рекорден брой квоти, а в Африка се очертават доста любопитни квалификации, които могат да доведат до огромни сензации.

В Африка девет групи ще определят деветте дирекни учсатника на Мондиала, а след четири изиграни кръга на първите места виждаме колоритни тимове като Судан, Коморските острови или Руанда.

Разбира се, при оставащи още шест кръга вероятно тепърва ще има доста размествания, но от големите фаворити единствено Египите и Мароко на този етап изпълняват задачите си по план, при всеки останал тим виждаме редица издънки.

Най-тежко е положението на пълния със звезди национален отбор на Нигерия, който само преди няколко месеца игра финал в турнира за Купата на Африка.

След четири кръга в наглед лека група, нигерийците все още нямат победа и са на предпоследното пето място с едва три точки, постигнати от ремита срещу Лесото, ЮАР и Зимбабве.

Изненадващо или не, в тази първото място делят Руанда, ЮАР и Бенин с по 7 точки, като към момента Руанда има най-добрата голова разлика.

Любопитна е ситуацията в групата с фаворит Сенегал, където обаче лидер е отборът на Судан с две точки повече.

Няма как да не подминем и факта, че Коморските острови са лидери в група, в която се очакваше битката за директно място на Мондиала да бъде между Гана и Мали.

Естествено, че до края на квалификациите вероятно лидерите ще успеят да си спечелят първите места, но на този етап не изобщо не са убедителни и интригата е факт във всяка една група освен тази на Египет, където "фараоните" вече натрупаха аванс от четири точки пред Гвинея-Бисау.

Доста тежка единствено изглежда задачата на Нигерия, където всяка следваща грешна стъпка може и да обрече на провал надеждите за участие на Мондиал.

Иначе в Азия официално приключи първият етап на квалификациите и вече са ясни 18-те отбора, които ще разпределят помежду си осемте директни квоти, които континентът има.

Това са Япония, Южна Корея, Иран, Ирак, Австалия, Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Палестина, Кувейт, Оман, Северна Корея, Китай, Киргизстан, Узбекистан, Индонезия, Йордания и Бахрейн.

На 27 юни тези 18 отбора ще бъдат разпределени в три групи по шест, като първите два от всяка група отиват директно на Мондиал.

Третите и четвъртите в крайното подреждане - общо шест отбора, ще се борят за последните две от общо осемте квоти, които Азия има за шампионата.