Сезонът в българския футбол вече обещава рекорди, въпреки че трите най-важни въпроси в него чакат своя отговор. Нямаме яснота кой ще е шампион (ЦСКА или Лудогорец), кой ще играе директно в Европа и кой отива на бараж (Левски или ЦСКА 1948), както и кой ще придружи към втора лига Септември и Спартак (Вн).

И докато чакаме тези отговори днес и в следващите дни до сряда, вече е почти сигурно, че подгласникът на първенеца, който и да е той, ще завърши с рекорден брой точки.

Досега най-големият актив, събиран от втория в класирането в родния футбол, е 81 точки - толкова имаше ЦСКА, но не му стигнаха за титла през сезон 2017/18 г., когато Лудогорец бе първи с 88. В онази кампания "червените" вкараха 80 гола, спечелиха 24 мача, загубиха само три, но пак не стигнаха до златото.

Сега, за сравнение, са първи с 80 точки, вкарали са 62 попадения и имат 25 шампионатни победи. И още два оставащи мача, като само две загуби в тях биха ги оставили под актива от преди 5 години.

Лудогорец пък е със 79, спечелил е 24 двубоя и е вкарал 77 гола. И той с една победа в оставащите два мача (Левски у дома и Черно море навън) ще гарантира, че дори да е втори, ще е с рекорден актив за подгласник.

А това говори за интригата в битката за титлата - несъмнено. Щом спечелени точки над 80, което е средно по над 2.35 на мач (34 кръга) могат да не стигнат за титла, очевидно имаме грандиозен дуел на първите два тима в класирането. Не се случва за първи път, разбира се, но статистиката на втория е показателна. А и това, че вероятно разликата в крайното класиране между шампиона и преследвача няма да е повече от точка-две.

Реално може да се поспори и около върхово постижение изобщо като актив в края на сезона. Защото ако някой от двата претендента на върха си вземе и двата оставащи мача, това ще означава 86 или 85 т. съответно. Досега вечният рекорд е на Лудогорец - 88, именно от споменатия сезон 2017/18 г. Но постигнат в 36 кръга, докато сега са само 34. Тогава средното постижение на Разград е 2.44 точки на двубой, а сега - ако "червените" спечелят 86 т., ще са с 2.52 усреднено постижение. Това също си е някакъв вид рекорд.

ЦСКА, ако вземе още 2 точки до края, ще бие най-доброто си клубно постижение от 81, което вече споменахме.

Разбира се, налага се уточнението, че форматите се сменяха. Не до толкова отдавна шампионатът у нас бе само в 30 кръга редовен сезон. Да не говорим, че до началото на 90-те за победа се даваха две точки, а не три.