Англия се къпе в радостта от втори пореден европейски финал, а крал Чарлз III поздрави отбора след победата над Нидерландия с 2:1 в Дортмунд в сряда вечер.

Той го направи в съобщение, разпространено от пресофиса на Бъкингам, което е копирано и в директно обръщение до селекционера Гарет Саутгейт на мобилния му телефон.

"Аз и съпругата ми се присъединяваме към празненствата и поздравяваме отбора за класирането на финала на европейското първенство - пише в съобщението. - Успех в неделя, ако може този път без драмата на голове в последната минута или дузпи... Това ще е добре за кръвното налягане и пулса на цялата нация!

Успех, Англия!"

Пулсът на нацията очевидно си е добре, след като медиите дружно се извиняват на Гарет Саутгейт за критиките, с които го засипваха до преди няколко дни.

"Гарет отново изрева мощно - пише bbc. - Втори пореден финал. Той намира начините, независимо дали на естетите им харесва. Саутгейт е на прага на това да бъде реабилитиран от всички критики, а и да е в пантеона на великите. Англия не е играла финал на голямо първенство извън страната досега, това е история.

Идва ли си най-после футболът у дома?"

Така е, както и да го погледнеш. "Трите лъва" имат два финала в историята си - един на световно, един на европейско. И през 1966-а, и през 2021-ва, те бяха на "Уембли".

Селекционерът пък след края на полуфинала отиде пред феновете на Англия и очевидно "изпусна парата" на напрежението от последните седмици. Саутгейт отпразнува успеха нетипично бурно, с крясъци, свити юмруци и емоции, които рядко показва.

"Минахме през много трудни препятствия, а във всеки мач от елиминациите изоставаме - каза треньорът. - Но отборът има качеството, а и характерът. Вярваме си, това е група, която е заедно от години. И не съм имал съмнения, че е готова за всички изпитания.

Критиките? Не чета и не слушам, интересува ме само анализът на моя щаб и това, което виждам в тренировките."

Капитанът Хари Кейн обобщи настроенията:

"Изправени сме срещу невероятни очаквания, постоянни критики и всяко наше представяне се гледа под лупа. Единството, което има значение, е че сме на финала в неделя."