Краят на дългото 64-годишно чакане за националния футболен тим на Уелс приключи и той отново ще бъде част от Световното първенство.

Това се случи след решителен бараж срещу Украйна в Кардиф, който уелсците спечелиха с 1:0.

Така водени от голямата си суперзвезда Гарет Бейл, "драконите" ще бъдат част от най-добрите в света за първи път от 1958-а, когато на Мондиала в Швеция достигат до четвъртфиналите, където губят с 0:1 от Бразилия на Пеле.

От онзи шампионат последваха дълги години на разочарования и доста квалификации, в които националният тим на Уелс бе просто фигурант и изобщо не бе замесен в каквато и да е борба.

Златното поколение на страната обаче промени това. След полуфинала и осминафинала на последните две Европейски първенства, Гарет Бейл и компания сега ще бъдат част от Мондиала в Катар.

Те достигнаха там след второто си място в група с Белгия и Чехия, в баражите победиха Австрия с 2:1, а сега и Украйна с 1:0, за да попадната в Група "В" на Мондиала, където компания ще има прави историческият футболен враг Англия, както и отборите на САЩ и Иран.

Разочарованието остава за отборът на Украйна, който за пети път от седемте си опита да достигне до Световно първенство, отпада в безпощадните баражи.

От 1998-а насам Хърватия, Германия, Гърция и Франция убиваха украинските мечти, а сега в най-трудните месеци в историята на страната, сърцата на терена им пречупи и Уелс.

Не трябва да пренебрегваме факта, че освен психически обременен от всичко случаващо се в родината им, този украински състав бе в голямата си част съставен от играчи, които играят на местно ниво и не бяха играли футбол от няколко месеца. Футболистите в сини екипа хвърлиха абсолютно всичко на терена, но не успяха да осъществят смятаното доскоро за немислимо класиране.

Снимка: Getty images

А мачът бе изключително интересен, с много положения и интересни моменти. Украйна в по-големите части от него изглеждаше като по-добрият тим, но решителният миг се оказа един пряк свободен удар в 34-ата минута.

Тогава зад топката застана уелският капитан Гарет Бейл, който опита центриране, което украинският капитан Андрий Ярмоленко отклони с глава в собствената си врата.

Автогол, който реши съдбата на този бараж.

Друг голям герой в мача безспорно бе ветеранът на уелската врата Уейн Хенеси. В 102-ия си мач за родината, 35-годишният страж направи куп решителни спасявания, с които отчая украинското нападение.

А Украйна действително създаде куп положения. Както през първата, така и през втората част. Но освен Хенеси, няколко решителни намеси имаше и бранителят Бен Дейвис, а други опасни украински изстрели не уцелиха вратата.

През втората част и Уелс имаше три страхотни положения да сложи точка на спора, а при едното от тях топката се отби от страничната греда.

Така след един луд и изпъстрен с купища положения мач, научихме името на последния участник на Модниала от зона Европа и това е Уелс.

Освен "драконите", в Катар отиват отборите на Франция, Германия, Англия, Испания, Португалия, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Сърбия, Полша, Хърватия и Дания.

Снимка: Getty images