Роналдо е внасял страхопочитание дори и сред други нападатели, които са играли на най-високо ниво във футбола. Един от тях е легендата на Манчестър Юнайтед Анди Коул, който говори за срещата си с Феномена преди мач между "червените дяволи" и Интер през 1999 година.

Бившият английски национал е бил поразен просто от това, че седи редом до бразилската суперзвезда в тунела на "Сан Сиро".

"Спомням си, че когато играхме с Интер през сезон 1998/1999 и се наредихме в тунела преди мача, видях Роналдо и няма да ви лъжа, че почти се подмокрих! Това е човекът, когото съм гледал години наред. Истински голям играч. Завършен. Притежаваше абсолютно всичко, а аз стоях до него в тунела в Милано и си мислех колко яко всъщност е това", разказва случката отпреди две десетилетия Коул, който по онова време също е сред най-силните нападатели в световния футбол.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Във въпросния сезон той завършва с 24 гола в 50 мача за Юнайтед, като някои от попаденията му са с изключителна важност за великия требъл на Манчестър.

"Но в същото време когато си на това ниво си казваш - "Аз всъщност съм тук и съм точно толкова добър, колкото и тези пичове. Сюреалистично е!". Винаги съм бил честен и откровен, стане ли дума за срещите ми с подобни футболист", казва още Коул, вкарал 121 гола в 275 мача за осемте си сезона на "Олд Трафорд".

Бившата деветка на Манчестър изрази съжалението си за контузиите на Феномена, които несъмнено го спряха в това да развие изцяло потенциала си. По думите на Коул, бразилецът е можел да печели "Златната топка" всяка година, ако не бе преследван от травми.