Днес е голям ден за десетки милиони аржентинци, за които всяко световно първенство е въпрос, много по-важен от футболната игра.

Техният отбор в бяло и небесно-синьо тръгва на Мондиал 2022 по обяд, в 12 часа наше време, срещу Саудитска Арабия с първия си двубой в група С.

Но днес е специален ден и за стотици милиони по света, които в последните 20 години са влюбени в най-гениалния играч на новото време (при целия ни респект към Роналдо) - Лионел Андрес Меси.

Геният от Росарио с номер 10 поема по пътя към титлата, която му убягва на четири предишни турнира. Ако успее да я закара в Буенос Айрес с помощта на един силен, сплотен и много целеустремен отбор около себе си, Меси завинаги остава богоравен в родината му - точно до покойния Диего Марадона, който го направи почти сам през 1986-а. От тогава Аржентина чака.

Милиони по света искат тази романтична развръзка на една от най-красивите футболни приказки, писана две десетилетия от Лео. И той говори точно за това на пресконференцията си преди първия мач.

"Усещам подкрепа от целия свят - каза Меси. - Невероятно е, чета онлайн изданията от Аржентина, но и от други страни, както и социалните мрежи. Сякаш всички искат да спечелим и много хора пишат, че искат да спечелим заради мен, защото това е последното ми световно. Искам да кажа на тези хора, че съм видял хилядите съобщения и усещам позитивната енергия. И това е много силна мотивация за мен, благодаря на всички.

Ние сме тук, за да победим. Нямаме друга цел освен титлата. Аз съм в идеално състояние физически и емоционално, никога не съм се чувствал по-добре. От първия ден в Катар усещам, че това ще е много силно първенство за Аржентина и се надявам, че хората у дома ще се гордеят с нас.

Няма напрежение, но вероятно като чуем химна ще е различно. Това е най-големият момент и след това просто трябва да се отърсим от емоции и адреналин, и да играем както можем.

Преди година подходихме така на Копа Америка и спечелихме. Сега отново не усещам напрежение, настроението в отбора е страхотно и всички сме уверени, без да бъдем самоуверени или самонадеяни. Знаем, че сме силни. Също така знаем, че има още поне 6-7 много силни отбори.

Не сме фаворит, но на никого няма да му се иска да играе срещу Аржентина."