Ако се питате какво се случва с "Левски", не търсете отговори по официалните канали. На сайта на клуба пише, че на 30 юни, сряда, ще бъдат поднесени венци и цветя по случай 50-ата годишнина от трагичната гибел на Гунди и Котков. Те си отидоха именно на тази дата през 1971-ва и тя има особено значение за всеки левскар.

Но този 30 юни 2021 г. може да добави съвсем нов смисъл за феновете и легендите на клуба, който от 107 години пише историята си. Защото може да е вододелен в тази история.

С две думи - "Левски" не е далеч от фалит. Ситуацията поразително напомня на лятото на 2015-а в ЦСКА, което завърши със старт във "В" група и практически фалит на дружеството с огромни задължения.

И сега явно натам се е запътил "Левски". Клубът е финансов "Титаник" поне от 5 години, а всякакви опити за стабилизиране просто временно закърпваха тази или онази пробойна. Сега се говори за сделка с английския младеж Джоузеф Диксън, който днес дори постави ултиматум пред "Левски" за сключване на такава. До 30 юни.

Бърз поглед към фирмата, през която той иска да придобие клуба, показва - създадена е преди 45 дни в Сейнт Питърсбърг, Флорида. В нея е регистриран и един-единствен човек - именно Диксън. Изобщо, доста мистериозна идва тази инвестиция или по-скоро - кой седи зад нея. Човекът сигурно разполага със средства, щом напира сделката да мине, но е очеиозбождащо, че едва ли това ще стане с американски инвеститор зад гърба му.

Поне още един човек щяхме да видим иначе в екипа, който проучва българския обект на инвестиционен интерес. И поне още някакви детайли да знаем коя е могъщата компания, желаеща да вкара 240 милиона долара в българско фалиращо спортно дружество.

Толкова за Диксън - дали е Остап Бендер или пък зад него има реални пари, но просто на хора, които не желаят да се показват, ще разберем вероятно съвсем скоро. "Левски" и левскарите това не ги топли особено, защото пропастта е твърде близо.

Те виждат това, което всеки нормален и адекватен човек може да види. Неплатени заплати на играчи, служители и хора от школата, които ежедневно напускат "Герена". Реално - липса на първи отбор, макар да може да се сглоби някаква единайсеторка, като например за контролата с Локомотив (Пд) онзи ден. Но на въпросния 30 юни изтичат договорите на още няколко от тези играчи, последни с контракти. Те отдавна можеха да си тръгнат за неплатени пари, но ако сега го направят вече без контракти, кой остава в синьо за стартиращия след по-малко от месец сезон?

И - дори отнякъде пак да се появят пари за закърпване и започване на сезона, как ще изглежда "Левски" в него? Наско Сираков обеща преди година, че "няма да ни бият като тъпан", но именно така стана в миналия сезон. Осмо място, рекорди по загубени мачове...

Та, за Сираков - не е лошо да излезе и да обясни какво се случва. Удължаването на тази патова ситуация и поддържането на надежда, ако основание за такава няма, е по-голямо унижение за левскарите от фалита. Днес феновете призоваха в декларация именно за това - за яснота и открито да им се каже какво става. А хората, събрали няколко милиона в последните две години в дарителски кампании, за да го има клубът им, поне това заслужават, нали?

"Ще се оправим, чакаме договори", "Фалираме, положението вече е неспасяемо", "Изчакайте, имайте търпение, има няколко варианта" - каквото и да е, но да дойде официално и от ръководството. Все е повече от тази неяснота и пълно безветрие.

"Дойде времето, когато нещата трябва да се кажат директно, ясно и да се поставят основите за продуктивен диалог в полза на любимия клуб. Защото не е срамно да сгрешиш, срамно е да се криеш. Не е срамно да поискаш помощ, но би било срамно да останеш в историята като човека, който не е направил всичко възможно за "Левски" - написаха фенове днес в декларация. - Ние, привържениците от едноименния форум на Левски, желаем да изразим огромното си притеснение от състоянието на любимия ни клуб и държим да получим незабавно отговори от мажоритарния собственик г-н Наско Сираков на следните въпроси:

1. Какво се прави в краткосрочен план за финансовото съществуване на клуба?

2. До каква степен са стигнали преговорите с потенциални спонсори?

3. С колко потенциални спонсора се разговаря? При успешно приключване на преговорите ще може ли да се гарантира финансово обезпечение и за какъв период от време?

4. Какво се случва с Джо Диксън или тази страница вече е затворена?

5. Защо беше прекъсната връзката с феновете и не беше продължена линията на повсеместна агитация за помощ от страна на клуба?

6. Защо най-важният отдел след спортния, а именно маркетингът - на практика не работи? Какво представлява в момента маркетинговият отдел на клуба? Защо маркетинговите кампании в дигиталното и физическото пространства са сведени до абсолютния минимум,

което води до нереализиране на възможността за допълнителни приходи?

7. Как ще изглежда футболен клуб "Левски" след 30.06.2021 и изтичането на договорите на повечето от футболистите ни?

8. Има ли нужда от спешна помощ и кога смята УС на "Левски" да я поиска, ако има нужда от такава?

Като едни от най-големите дарители през годините (юбилея, 50 години от евротурнирите, спасяването на баскетболния клуб, както и множество инициативи в полза на клуба и привържениците му, а също и миноритарни акционери), ние желаем да получим отговори на поставените въпроси."

Какво повече от това? Всички въпроси са тук. Къде са отговорите е друга тема.

В сряда ще бъдат поднесени венци и цветя пред Гунди и Котков, а Сираков трябва да бъде там. И се надяваме да чуем нещо конкретно или поне - ориентировъчно около това накъде върви "Левски". Иначе оставаме с впечатление, че посоката е ясна и само скоростта на достигане на крайната цел е неуточнена.