Хиляди фенове празнуваха цяла нощ из централните улици на Лисабон, а причината бе, че любимият им Спортинг по доста убедителен и напълно заслужен начин грабна шампионската титла в Португалия.

При оставащи два кръга до края на кампанията, "лъвовете" от Лисабон имат осем точки аванс пред градския си попнент Бенфика и впечатляващите 18 точки пред третия Порто.

Заветната титлата №20, след която Спортинг ще сложи две златни звезди над емблемата си стана факт, след като преследвачът Бенфика се издъни и падна с 0:2 в гостуването си на Фамиликао късно снощи.

Всичко това означаваше край на неособено оспорваната борба за титла, като минути след последния съдийски сигнал във Фамиликао, улиците на столицата Лисабон позеленяха.

Организацията беше доста сериозна предвид факта, че Спротинг стана шампоион без да играе, а общо взето нищо не предвещаваше, че Бенфика ще загуби наглед лесното си гостуване.

Но в 1:40 след полунощ самите играчи на Спортинг вече бяха на централния площад в Лисабон, облечени в специални шампионски тениски и на специална сцена, където празнуваха пред събралите се фенове.

Една луда зелена нощ в Лисабон, а сред първите хора, поздравили Спортинг за успеха бе самият Кристиано Роналдо.

Това е втора титла за Спортинг в последните четири сезона, но и едва третата титла през новия век, през който имаше доста дълги 18 години с доминация на Бенфика и Порто.

Но "лъвовете" сложиха ръце на титла №20, макар по този показател също да изостават сериозно на своите големи съперници. Бенфика е №1 в историята с 38 титли, а Порто има 30.

А феновете на Спортинг получиха още една страхотна новина, защото главният архитект зад тази шампионска титла - Рубен Аморим, се врече във вярност на клуба.

Наставникът, който бе желан не само от Ливърпул, но и от още няколко топ европейски отбора, грабна микрофона и воден от емоциите каза, че остава в Лисабон и през следващия сезон.

Снимка: АР/БТА