Лудогорец удари за историята на "Йохан Кройф Арена" - 1:0 срещу Аякс, макар и с победа, която остава само за престиж. Шампионите отпаднаха очаквано от турнира Лига Европа, след като бяха загубили с 1:4 първия мач у дома в плейофа.

Българският представител отива в групите на третия по сила турнир Лига но конференциите.

Генерално погледнато, това не е идеален сценарий - едва ли на старта на сезона това е била целта на клуба от Разград, но първо словенският Олимпия го "понижи" от Шампионската лига в Лига Европа, а сега един от колосите на континента го прати с още едно ниво надолу в Лигата на конференциите.

И все пак - за отбора на Ивайло Петев предстоят още поне шест мача и европейски футбол до декември.

А и тази вечер остава историческа с победата в един от храмовете на европейския футбол. Аржентинецът Матиас Тисера вкара в 62-рата минута гол, който остава записан в аналите на българската игра.

Нападателят получи пас от Доминик Янков и реализира, а домакинската публика никак не хареса това. Нито пък представянето на своите любимци.

Мачът не бе вдъхновяващ и зрелищен като първия преди седмица. И за Аякс, и за Лудогорец, това не бе вечерта на експерименти и футбол на риска.

Гостите сякаш усещаха, че няма как да стигнат до обрат след 1:4 у дома, и опитаха да заложат на стабилността. Славният гранд от Нидерландия, свършил работата си преди седмица в Разград, професионално я довърши, но без да опитва да изумява публиката си с невероятен футбол. Аякс очевидно не е в най-доброто си състояние, чака и включването на няколко нови попълнения, с които вероятно ще изглежда различно.

Но далеч по-важно е как изглежда българският представител, който показа, че може да се сбори с отбор дори от такъв ранг, макар и при предрешен сблъсък. Лудогорец на моменти опитваше интересни контраатаки, въпреки че в стартовия състав не бе капитанът Кирил Десподов. Най-интересните неща в атака дойдоха от човека, сменил го с лентата - Бърнард Текпетей. Но така и нямаше чисти положения, да не говорим, че първият точен удар на българския шампион дойде в 62-рата минута. И се превърна в гол!

И след това гостите по-смело погледнаха към вратата, като на два пъти дори можеха да удвоят аванса си. Не стана, но Лудогорец не се посрами на "Йохан Кройф Арена" и ще отиде в Лигата на конференциите с голямо самочувствие.

А и ще бъде поставен високо в урните там заради добрия си европейски коефициент.