Лудогорец продължава да пренаписва историята не само на българския, но е много близо и до световните рекорди.

"Орлите" станаха предсрочно шампиони за 11-и пореден път в Първа лига, след като спечелиха с 4:1 срещу Славия и са недостижими на върха в класирането.

С това те изравниха постижението на хърватския Динамо (Загреб), който бе номер 1 от 2006 до 2016 година.

В историята на футбола има само 4 клуба с по-дълги серии - Розенборг и БАТЕ Борисов (по 13 поредни титли), Линкълн Ред Импс и Сконто Рига - по 14.

Серията на Розенборг е постигната между 1992 и 2004. Логично, в този период огромна част от играчите на клуба формират националния отбор на Норвегия. Нещо, което обаче не може да се каже за Лудогорец в нито един период от неговото господство в българския футбол.

БАТЕ Борисов пък слага начало на хегемонията си в Беларус през 2006 година и печели титлата до 2019 година. Всичко това бива гарнирано с някои невероятни постижения и в Европа, където дебютира след елиминиране на родния Левски.

Сконто е основан през 1991, веднага след разпада на СССР, и печели дебютното издание на латвийската лига. Всъщност - той печели първите 14 издания на шампионата и доскоро държеше еднолично рекорда за най-много последователни титли в Европа.

Това се промени през 2016-а, когато Линкълн Ред Импс завоюва за 14-и пореден път шампионата на Гибралтар. А 15-ата титла, която щеше да го изкачи на върха в световната футболна статистика, се изплъзна само на 1 точка дистанция в класирането.

Дали Лудогорец ще успее да се нареди още по-високо в тази елитна компания?

Тепърва предстои да разберем, но след 11-ата поредна титла пък собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев даде да се разбере, че клубът не смята да спира дотук и ще преследва абсолютния рекорд в световен мащаб.

Бизнесменът, който днес навършва 53 години, благодари на играчите на Анте Шимунджа и декларира, че стремежът пред клуба е "изграждане на още по-силен Лудогорец".

"Честито, шампиони! Лудогорец спечели 11-та поредна титла! Напълно заслужен успех, изкован с много класа, постоянство и упоритост. Благодаря на всички в клуба за прекрасния подарък, който ми направихте за рождения ден.

Много ме зарадвахте. Благодаря и на нашите фенове за подкрепата... Ще продължим да се радваме на успехите, но ще си взимаме и поука от грешките. Нашият стремеж е само един - изграждане на още по-силен Лудогорец", написа Кирил Домусчиев.

Снимка: start-photo.bg