Град Росарио полудя, а улиците му се изпълниха с тълпи, но причината не бе протест срещу правителството, коронавирус мерките или подкрепа за някоя от нашумелите напоследък каузи по света.

Парадът бе в чест на любимия син на града - Лионел Меси. Гениалният аржентинец започва кариерата си в местния Нюелс Олд Бойс, който продължава да заема специално място в сърцето му.

Той неведнъж е заявявал желанието си да приключи с футбола именно у дома, а този шанс никога не е изглеждал по-близо с оглед на последните събития. И хората в град Росаро вярват, мечтаят...

По всичко личи, че времето на Меси в Барса приключи, а докато най-големите отбори на континента ще направят опит да го грабнат, то темпераментните фенове да Нюелс, просто решиха да покажат колко го желаят у дома.

ГАЛЕРИЯ ОТ ПАРАДА ВИЖТЕ ТУК >>> 

Снимка: АР/БТА

Да, клубът няма как да извади милиони за трансфер като Манчестър Сити или ПСЖ. Няма да му обещае и умопомрачителна заплата, но му предлага божественият статут редом до Диего Марадона е гарантиран.

И - вероятно според аржентинците - недалеч от Исус...

Меси напусна дома на 13, а съгражданите му се надяват, че носталгията ще го доведе обратно.

Самият Лео се е зарекъл да облече екипа поне за един сезон, преди да се откаже. И той, и най-големият му син Тиаго, имат членски карти на Нюелс.

Подобен ход може и да изглежда абсурден за нас в Европа, но аржентинците си имат своя идентичен пример с Диего Марадона.

Когато Дон Диего е на 33, на колкото е и Меси днес, той напуска Севиля, за да се върне у дома. И именно с екипа на Нюелс, въпреки че е дете на Буенос Айрес, а не на Росарио.

"Диего дойде, когато всеки мислеше, че е невъзможно. Какво може да спре феновете да мечтаят, че Лионел Меси ще се завърне - абсолютно нищо", сподели президентът на клуба Кристиан Д'Амико.

На стадион "Марсело Биелса" в Росарио грее надпис: "Твоята мечта е наша мечта", като не е никаква тайна към кого е насочен той.

Embed from Getty Images

Маски и шапки с лика на Меси, в цветовете на Нюелс, са абсолютен пазарен хит в града. На някои от предпазните атрибути срещу пандемията има снимка на прегърнатите Лео и Марадона, и двамата в екипа на отбора - червено и тъмносиньо.

Лудостта е пълна, а надеждата - искрена, колкото и налудничава да ни изглежда.

Масова практика от години е фенове на Нюелс да изписват името "Меси" на гърба на екипите си, макар той никога да не е играл за клуба. Огромно знаме с неговия лик виси на трибуните на стадиона. Той е син на Росарио и Олд Бойс, и точка.

А какъв по-добър начин да поканиш любимия си син у дома? И да му обещаеш същия огромен парад на цветовете с хиляди, но по трибуните, с песни и шоу, с димки и факли?

Безгранична любов, каквато само футболът и особено в тази част на света, може да запали.

ГАЛЕРИЯ ОТ ПАРАДА ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: АР/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: АР/БТА