Докато в съседен Беларус първенството по футбол се играе, в Украйна не е скучно, макар всички мачове в страната да са спрени.

 Букмейкъри са приемали залози за несъществуващ двубой между два аматьорски украински отбора - ФК Лозоватка и ФК Мелитополская Черешня. Срещата-призрак е "приключила" при резултат 4:1, а всъщност става дума за измама на изключително ниво и в голям размер.

Мачът е попаднал в програмата на бетинг компаниите, а след като са се приемали залози, някой е предавал "на живо" какво се случва в несъстоял се мач, за да може да се залага и в реално време.

Треньорът на "загубилия" отбор Юрий Ярмошенко бе шокиран от новината и написа в социалните мрежи, че футболистите му не са играли никакъв мач, защото се намират под карантина.

"Уважаеми фенове, аз, Юрий Ярмошенко, треньор на ФК Мелитополская Черешня", официално заявявам, че нашият клуб не играе приятелски мачове по време на карантина и не участва в никакви турнири. Всичките ни играчи са под крантина. Нямаме никакво отношение към коефициентите на букмейкърите", гласи обръщението на Ярмошенко.

В последствие стана ясно, че мачът-фантом е част от програмата на турнир за Купа "Азов". Информацията за мистериозното състезание се появява в профил във "Фейсбук", носещ името на Футболен Клуб Бердянск и създаден преди броени дни...

Във въпросния профил дори се появиха протоколи от "изиграни" срещи, в които обаче има само резултат, но не и състави и съдии - нещо, което е задължително за такива документи.

"Не мога да повярвам, че нещо такова се е случило. Веднага ми стана ясно, че нещо не е наред. Започнахме разследване. В шок сме. Мислели са си, че няма да се усетим? Доставчиците, които предават мачове, ще имат огромни проблеми след тази случка. Тази измама е засегнала всички букмейкъри в света", коментира ръководителят на комитета по етика и феърплей към федерацията на Украйна - Франческо Баранка.