Еднокрак маестро. Такъв е бил Андреа Пирло в продължение на близо два месеца през първата си година в Ювентус. Може би донякъде сравнението с хазартната машинка "еднорък бандит" би било уместно - тя постепенно кара хората да пускат паричка след паричка, докато се стигне до фалит. Капо. Бавно и методично.

Е, между ноември 2011 и януари 2012 Андреа Пирло е правел нещо подобно със съперниците на Юве.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Гениалният италианец е имал проблеми с дясното коляно, които са били толкова сериозни, че той почти не е използвал този крак по време на мачовете. Но въпреки това резултатите са били сходни на тези на едноръкия бандит - Пирло е продължавал да дърпа конците по перфектен начин в средата на терена и да отчайва опонентите с идеално премерени пасове. Макар и на куц крак. А Ювентус няма загуба в шестте мача на Професора в това състояние

"Изиграх някои мачове само с ляв крак. Имах проблеми с дясното коляно и използвах само другия крак", връща се близо десетилетие назад Пирло в скорошно интервю за телевизията на Ювентус.

"Играх само с ляв крак срещу Лече, Новара, Лацио и Наполи", конкретизира халфът, а след това статистиците изкараха всички мачове от този период, в които Пирло е страдал от въпросната травма на коляното. 

Превърналият се в синоним на спокойствиe и хладнокръвие футболист е разчитал предимно на левия си крак и срещу Рома и Удинезе в онези месеци.

"Антонио Конте винаги караше всички да дават максимума от себе си. Сами усещахме, че трябва да го направим, че дори да стигнем отвъд това ниво", хвърля светлина върху тогавашната ситуация свeтовният шампион от Мондиал 2006.

За шестте мача Андреа Пирло не е бил на терена само 12 минути. Все пак пропуска и два двубоя заради контузията си - срещу Болоня и Чезена, като през целия период се е подлагал на рехабилитация паралелно с тренировките и двубоитe.