"Божията ръка" е била и винаги ще бъде наистина спорна. Легендарният гол на Диего Марадона, потопил Англия в сълзи и накарал Аржентина да ликува, не спира да бъде обект на дискусия и днес, над 30 години по-късно.

Сега авторът на попадението, иконата Марадона, изглежда ще влезе в съда заради... "Божията ръка". Не, разбира се, че не става дума за голът от световното първенство в Мексико. Дон Диего и адвокатите му планират съдебни действия срещу предстоящия филм на гигантите от Нетфликс и култовия италиански режисьор Паоло Сорентино, носещ именно това име.

Марадона и представителите му доста отдавна са регистрирали "Божията ръка" и производните ѝ като търговска марка и няма как филм с такова заглавие да стане факт без изричното съгласие на Диего.

В случая дори не става дума за спортен филм, а за личната история на Сорентино, детството и младежките му години в Неапол през 80-те години на ХХ век. Онова десетилетие преминава изцяло под знака на Марадона за всички неаполитанци - все пак тогава той носи екипа на местния Наполи и го извежда до най-големите успехи в клубната история.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Самият режисьор никога не е крил обичта си към спорта, а благодарение именно на Наполи и Марадона остава жив. Родителите му загиват при инцидент, когато Сорентино е на 16-годишна възраст. Първоначално той трябва да пътува с тях, но предпочита да остане у дома, за да гледа Диего и останалите от местния отбор във важен мач. 

"Диего Марадона не е разрешавал употребата на името и образа си за този филм. С италианските ни колеги обмисляме правната стратегия, за да можем да представим всичко необходимо пред властите и да докажем, че става дума за неправомерно използване на запазена марка", гласи официалното съобщение от лагера на аржентинската легенда. 

59-годишният Марадона вече взе участие в продукция на Netflix - докуметалната поредица "Марадона в Мексико", проследяваща периода му като треньор на Дорадос. Междувременно стана ясно, че конкурентната на Netflix платформа Amazon подговя биографичен сериал за Диего. С неговата благословия.

През годините аржентинецът изключително умело брани името си в подобни случаи. Адвокатите му са осъждали успешно модния гигант Dolce & Gabanna, както и видеоиграта Pro Evolution Soccer.