Водещото френско издание "L'Equipe" излезе с една, но доста красноречива дума на своята първа страница днес - "Demasques", или "Маските паднаха".

Една дума, но с доста скрит смисъл след загубата с 1:2 от Испания и отпадането на Европейското първенство по футбол.

Националният тим на Франция, който игра финал на последните два Мондиала, така и не успя да постигне нещо голямо за три Европейски първенства. Разбира се, голямо според очакванията, с които "петлите" се впускат във всеки голям форум.

През 2016-а Франция достигна до финал, но пък го загуби у дома от Португалия, което не бе прието много добре. На Евро 2020 в ролята си на действащ световен първенец французите пропиляха два гола аванс и отпаднаха от Швейцария на осминафиналите, а сега бе достигнат полуфинала, но всички французи очакваха нещо повече.

Френският национален тим не впечатлява от първия ден на турнира, но до момента критиките бяха умерени, защото все пак "петлите" бяха в играта и на само един мач от финала.

Французите останаха втори в групата си зад Австрия и така и не вкараха гол от игра. Осминафиналът бе преминат благодарение на белгийски автогол, а на четвъртфиналите след 0:0 срещу Португалия, решаващи се оказаха дузпите.

Франция вкара първия си гол от игра в началото на снощния полуфинал, но срещу категорично най-добре играещия тим на Европейското, това не бе достатъчно, а именно заради това "L'Equipe" написа, че маските са паднали и истинското лице на французите е излязло наяве срещу по-силен опонент.

На основната снимка умишлено са поставени Дидие Дешан и Килиан Мбапе, смятани за две от основните фигури зад провала.

Дидие Дешан отнася всички критики за френската игра, най-вече и за оставянето на Антоан Гризман. Ход, който във Франция все още не си обясняват.

Достатъчно критики отнася и Килиан Мбапе, а заглавието "Ямал разцъфна, а Мбапе не дочака пролетта" доказва мнението на французите за представянето на най-голямата им звезда.

Всички отчитат факта, че носът му бе счупен още в първия мач срещу Австрия, но въпреки това във Франция очакваха много повече от Мбапе, като самият той отчете Евро 2024 като провал.

"Испания игра по-добре от нас, това е истината. Първенството беше провал, най-вече за мен. Исках да бъде европейски шампион, цяла Франция искаше, но нещата не се получиха. Това е футболът.

Нямах физически или психически проблеми, правите футбола твърде сложен. Просто не играх добре и се прибирам у дома. Искам почивка, след като тръгвам по нов футболен живот", сподели той.

Снимка: Getty images

Неговият селекционер Дидие Дешан не бе толкова краен в оценките си и определи достигането на полуфинала като добро постижение за един млад френския тим.

"Трябваше да сме по-спокойни пред гола и да уцелим целта. Точно това ни липсваше.

Казвате, че не играем добре, но въпреки това достигнахме до полуфиналите, което е добро постижение. Щеше да е по-добре, ако бяхме по-ефективни, но обстоятелствата са други.

Натискахме до самия край, което ми два оптимизъм за бъдещето. Имаме много млади играчи и много талант. Този френски тим има бъдеще", сподели Дешан.

Снимка: Getty images