Лионел Меси пое вината за пропуснатите две точки на старта на Мондиал 2018 от Аржентина.

Капитанът изпусна дузпа срещу Исландия и резултатът остана 1:1. Медиите в родината му също пожалиха (засега) мегазвездата, като имаше заглавия в стил "И все пак Лео е човек" - например от водещи издания като вестник "Оле".

"Чувствам голяма отговорност за това, че не победихме - каза Меси след мача. - Дузпата бе моментът, в който да поведем и да ги накараме да излязат от защитата с десет души.

Щяхме да имаме пространства и, вероятно, да завършим мача с трети гол. Не е фатално, че взехме само точка на старта и призовавам за спокойствие. Но вината за това реми е най-вече моя.".

Същевременно вратарят на Исландия Ханес Холдорсон призна, че си е "приготвил домашното" и това му е помогнало при дузпата.

"Имах някакво предчувствие, че ще има наказателен удар в този мач срещу нас - каза стражът на датския "Рандерс", който доскоро  бе полупрофесионален играч и продължава да работи като видеомонтажист във времето извън терена. - Направих си клип с дузпи, които Меси изпълнява. Гледах десетки такива, като се стараех да видя лицето му, как подхожда...

След това гледах и дузпи срещу мен, като внимавах за това как изглеждам от позицията на нападателя. Дали съм достатъчно впечатляващ като заставане, за да го смутя. Мисля, че проработи, бях сигурен, че топката ще отиде към този ъгъл.".