В момента Върджил ван Дайк е най-добрият защитник в света, но в зората на професионалната си кариера е имало момент, в който се е молел не за футболна слава, а за живота си. На 20-годишна възраст, когато все още играел в нидерландския Грьонинген, Върджил получил апендицит, перитонит и инфекция на бъбреците, озовавайки се в болницата за спешна операция

По думите му е бил между живота и смъртта, мислейки за най-лошото.

"Когато ме приеха в болницата, виждах единствено всички тръбички наоколо. Тялото ми бе сломено и нямаше какво да направя. Точно тогава започнаха да ме навестяват най-лошите мисли", връща лентата близо десетилетие назад звездата на Ливърпул.

"Животът ми бе в опасност. С майка ми се молехме заедно и обсъждахме всички възможни сценарии. Дори ми се наложи да подпиша дадени документи, нещо като завещание. Никой не искаше да говори за това, но бе наложително. Можеше да е краят", добавя Ван Дайк, който тогава е прекарал 13 нощи в болницата, като му е било трудно дори да ходи.

За щастие на всички той се справя с неприятностите и продължава по пътя към върха във футбола. От Грьонинген отива в Селтик, после преминава в Саутхемптън, а през 2018 година подписва с настоящия си тим.

И до днес националът на Нидерландия е най-скъпият защитник в историята, след като мърсисайдци платиха за него 75 милиона паунда.