Мексико направи всичко по силите си, но ще се сбогува с футболния Мондиал по възможно най-болезнения начин - заради голова разлика.

"Ацтеките" победиха Саудитска Арабия с 2:1 и събраха нужните им четири точки, но не и достатъчната голова разлика, защото трети гол във вратата на опонента бе това, което делеше "Ел Три" от мечтата.

Мексико завърши с равен актив точки с тима на Полша - по 4, а секунди преди края на двата двубоя, имаше еднаква голова разлика с поляците и реми в директния двубой, но все пак отпадаше заради правилото за "феърплей", при което се гледат получените картони.

И улисани в устрема си да вкарат задължителния гол, мексиканците инкасираха попадение, което подпечата така или иначе очертаващото се отпадане. ГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК >>>

То е първо за мексиканците в групова фаза на Мондиал от 1978-а. От онзи шампионат преди 44 години, "ацтеките" неизменно преминаваха тази фаза при всяко свое участие, но днес бяха потопени в сълзи.

Разочарование имаше и за тима на Саудитска Арабия, който само 8 дни след най-големия си успех, в който надви Аржетнина и шокира целия свят, ще напусне тази група на предварителното очаквано последно място.

Снимка: Getty images

Още от първата минута Мексико бе по-активният тим на терена, като във втората минута Вега имаше шанс да даде перфектния старт на своя тим, когато се откъсна очи в очи със саудитския вратар, но Мохамед Ал-Оуаис перфектно скъси дистанцията и спаси.

Мексико пресираше високо, атакуваше напористо, но показа слабостите си от първите два мача, които бяха свързани със създаването на положения.

Саудитска Арабия пък направи безспорно най-слабото си полувреме на първенството и сякаш по-скоро изчакваше добри новини от другия мач, където Полша и Аржентина също се оттеглиха при нулево реми на почивка.

Снимка: Getty images

И двата тима знаеха, че рано или късно ще трябва да потърсят победата, особено този на Мексико, който очевидно знаеше много по-добре как да постигне целта си.

С първия съдийски сигнал на втората част видяхме страхотно темпо и агресия от "ацтеките", като в 52-ата минута резултатът вече бе 2:0 в тяхна пола, при това съвсем заслужено.

Първият гол падна след корнер, когато Сесар Монтес отклони с глава и Хенри Мартин вкара от около метър пред голлинията, за да вдъхне надежди за мексиканско чудо.

А тези надежди бяха подплатени и с добрите новини от другия стадион, където Аржентина вече водеше.

И докато всички правеха сметките, Мексико отново празнуваше. Луис Чавес изпълни феноменален пряк свободен удар и вкара за 2:0.

Снимка: Getty images

А минути по-късно и Аржентина вкара за 2:0 в другия мач, което означаваше, че показателите на Полша и Мексико са напълно еднакви, но "ацтеките" имаха повече получени картони. Така мексиканската кауза зависеше от резултат 3:0 на някой от двата стадиона.

Самите мексиканците не бяха далеч от това бързо да свършат сами своята работа. Гол на Лосано правилно бе отменен заради засада, а след това последваха и няколко пропуска.

На Лосано, на Мартин, както и на Луис Чавес, който изпълни нов страхотен фаул, но този път спасен от саудитския вратар.

Дори и в последните три минути на мача Антуня вкара гол, но и той подобно на Лосано бе в засада, като попадението бе правилно отменено.

И така минутите изминаваха, а нито Аржетнина вкарваше трети гол, нито това правеше тимът на Мексико. Успехът на мексиканската кауза се отдалечаваше с всяка изминала секунда, а в 95-ата минута на мача Салем Ал-Даусари съвсем я отне с гол за Саудитска Арабия, оформил крайното и болезнено за двата тима 2:1.

Снимка: Getty images