Сайтът на Манчестър Юнайтед тази сутрин забрави червеното. Цветът е черно.

Часовникът - този ужасен, но едновременно и славен символ на един незабравим отбор, гледа от страницата на един от най-популярните клубове на света.

Стрелките са застинали в онзи проклет час...

Всичко свърши в 15,04 ч, в студения февруарски ден в Мюнхен. Смъртта откъсна "Цветята на Манчестър". Така ги обезсмърти един плакат, който виси на всеки мач от трибуните на "Олд Трафорд" и днес. Наричат ги още Бебетата на Бъзби.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СПОМЕНИ ЗА ТРАГЕДИЯТА>>>

На 6 февруари 1958 г. ужасът на замръзналата писта в Германия отне живота на 8 играчи от един млад и страхотно талантлив отбор на Юнайтед.

Тим с блясък в очите, амбиция, вече натрупани успехи и поглед в бъдещите победи и купи. Шампиони на Англия, фактор в Европа, гръбнак на английския национален отбор.

Седем от тях загиват на място, след като самолетът не успява да излети от пистата и се разбива в сграда наблизо. Джеф Бент, Роджър Бърн, Еди Коулмън, Марк Джоунс, Дейвид Пег, Томи Тейлър, Лиъм Уилън - те останаха там, на летището в Мюнхен.

Осмият - Дънкан Едуардс, се бори 15 дни за живота си, но на 21 февруари издъхва в болница в града. Общо жертвите в ужаса са 23-ма, включително журналисти, треньори и т.н.

Оцелява Боби Чарлтън, на когото е писано да продължи делото им към славата. Оцелява и великият вратар Хари Грег, вадил труповете и телата на живите, с което спасил поне 3-4 човешки живота.

Оцелява и духът на Манчестър Юнайтед.

За него пеят на "Олд Трафорд", че никога не умира. Бебетата ги няма, но легендата остава и до днес.

Светът е поразен от трагедията, която идва близо десетилетие след самолетната катастрофа на Гранде Торино (1949-а) - друг голям отбор, който е спрян не от силен съперник, а от съдбата и смъртта.

На 6 февруари 1958 година си отива и гръбнакът на английския национален отбор, а и най-силният тим в страната по това време.

На този ден в Манчестър настроението е особено. Градът тъжи за жертвите. Не само клубът, но и съперниците - дори най-непримирите като Манчестър Сити и Ливърпул, отдават почит на жертвите. В такива дни съперничеството е на заден план.

На стадион "Олд Трафорд" има мемориална плоча, тунел под корубата на арената се казва "Мюнхен", а вътре те побиват тръпки от снимките, изрезките от вестници и спомените. Днес следобед пак ще има скромна и кратка служба, като вероятно стотици фенове ще дойдат край стадиона.

62 години по-късно, споменът за Бебетата на Бъзби отново оживява на тази по-различна за футбола дата. Днес никой привърженик на Юнайтед няма да мърмори срещу слаби резултати, трансфер на Игало или защо този или онзи е ляв бек...

Няма да има спорове на халба бира за това става или не мениджърът Оле Солскяр.

Днес е ден за почит. Футболът свежда глава.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СПОМЕНИ ЗА ТРАГЕДИЯТА>>>