Евро 2024 се размина на косъм от фатален инцидент.

По време на мача между Шотландия и Унгария феновете изживяха истински ужас в 70-ата минута, когато нападателят на маджарите Барнабас Варга след единоборство се строполи в безсъзнание на земята. Камерите уловиха как той се гърчи в конвулсии, а съотборниците му взеха одеяла, с които да закрият гледката.

Лекарските екипи веднага се намесиха. Към Варга бяха понесени и дефибрилатори, които започнаха да се слагат по стадионите из цяла Европа след случилото се с Кристиан Ериксен в мача между Дания и Финландия на Евро 2021, когато датският халф получи сърдечен арест и животът му бе спасен благодарение на бързата и адекватна намеса на лекарите на онзи мач.

Няколко минути унгарецът бе реанимиран, след което откаран в болницата в Щутгарт.

По-късно стана ясно, че Варга е върнат в съзнание и е контактен.

Снимка: Getty images

При единоборството той бе отнесен с лакът от вратаря на Шотландия. В същото време е бил ударен и в областта на гърдите, което е довело до сърдечен арест, разкри докторът на отбора.

"Той си беше отишъл...Направихме сърдечна реанимация, това беше сърдечен арест, каза лекарят на отбора Мортен Бойсен. - Колко близо бяхме до това да го загубим? Не знам, но го върнахме след едно дефибрилиране, така че доста бързо. Наличието на първокласно медицинско оборудване наблизо беше напълно решаващо. Времето от момента, в който това се случи, до момента, в който той получи помощ, е критичният фактор и това време беше кратко", каза още докторът.

След двубоя всичките му сътборници пък вдигнаха екип с неговия номер, като засвидетелстваха подкрепа.

В крайна сметка саможертвата на нападателя се оказа ненапразна, след като Унгария спечели мача и запазва шансове за класиране на 1/8-финал.

Снимка: Getty images