Над 20 положителни проби за вируса Covid-19 шокираха футболния елитен Черно море, който във вторник приема Арда в бараж по пътя към евентуален плейоф за място в европейските турнири.

Мачът е изключително важен, но не е ясно с какъв състав ще играят домакините, след като между почти всички от първия тим са заразени. Напълно вероятно е на терена да са юношите на тима - примерно от отбора до 19 или 21 години.

Официална позиция от клуба потвърди за 16 положителни проби на играчи, но информация в медицинската комисия на БФС гласи, че случаите може и да са повече. Не е ясно обаче дали става дума само за футболисти, възможно е в бройката да са включени и други лица от клуба.

Информацията, изнесена от Националния оперативен щаб, също е за 16 положителни проби във варненския тим.

Вирусът се е появил в отбора вероятно не от мач и противник, а от служител на клуба - неофициално във Варна се говори, че това е лекарят на Черно море. До обяд в понеделник от клуба не са поискали отлагане на мача с Арда, но и да го направят, едва ли молбата им ще бъде уважена.

Няма достатъчно дати и време, при положение че победителят от този двубой чака спечелилия битката Ботев - Етър, за да се определи кой ще играе бараж за място в Европа срещу третия в класирането.

Всичко това трябва да се случи преди 16 юли.

В добавка, играчите на Арда вероятно ще имат своите колебания изобщо да пътуват до Варна за мача при риска също да се заразят. От клуба се чака позиция по-късно днес.

Последният мач на "моряците" бе срещу Царско село (4:1 в петък), като след него стана ясно, че играчът на противника Мартин Кавдански е играл с положителна проба за коронавирус. От тогава и сосбственикът Стойне Манолев, и още трима футболисти от тима, са със заразата.

Но информациите от Варна са, че не от тази среща е плъзнал вирусът в Черно море. Клубът спомена за случая "Кавдански" в официалната си позиция:

"След като научихме, че футболистът на Царско село Кавдански е играл с положителна проба за коронавирус /Covid-19/ в срещата с Черно море, на 05.07.2020 г., бяха направени два PCR-теста на представителния отбор на клуба.

За съжаление, резултатите установиха 16 положителни проби. Всички футболисти с положителен тест са карантинирани, като сме взели необходимите предпазни мерки. Уведомили сме медицинската комисия и отдел спортно-технически на БФС, като очакваме техните указания.

Съгласно предписанията на медицинската комисия, в деня преди мача с "Арда" насрочен за 06.07.2020 г, отново ще бъдат тествани футболистите, вкл. тези от юношеските формации на клуба, които ще попълнят групата за този толкова отговорен двубой."