Германският футболен съюз разкритикува действията на националите Месут Йозил и Илкай Гюндоган.

Двамата предизвикаха скандал в Германия, след като се срещнаха с турския президент Реджеп Ердоган в Лондон, като част от предизборната му кампания.

Йозил и Гюндоган са родени в турски семейства в немския град Гелзенкирхен, а действията им бяха определени като индиректна предизборна агитация, след като германските власти забраниха подобни действия на Ердоган на територията на страната.

Двамата подариха екипи на клубните си отбори на турския президент. С тях на срещата бе и Дженк Тосун, но той играе за турския национален тим и действията му не са отговорност на немския футболен съюз.

На екипа, който Гюндоган подари на турския президент пишеше: "За моя достоен президент, с огромно уважение".

От централата в Берлин излязоха с официално изявление, в което пишат:

"Напълно осъзнаваме и уважаме факта, че двамата играчи са родени в семейства на мигранти, но футболът и немския футболен съюз вярва в ценности, които се различават от тези на господин Ердоган.

Не одобряваме факта, че двамата ни футболисти бяха въвлечени в предизборната му кампания. Това противоречи на опитите на страната ни за интегриране на турското малцинство. С играчите ще бъде воден сериозен разговор, но това няма да повлияе на избора на селекционерът за Световното първенство в Русия".

Отговорникът за националните отбори и легенда на Бундестима от близкото минало - Оливер Бирхоф заяви:

"Ще имаме сериозен разговор с играчите, но нямам никакви съмнения в отдадеността им към Германия и националния отбор".

Действията на двамата бяха сериозно разкритикувани от националисти в Германия, като много хора се обявиха против включването им в състава за Мондиала в Русия.