Два дни преди европейския мач на Левски в Израел, в клуба отново ескалира напрежение след разменени декларации, станали медийно достояние. В четвъртък "сините" гостуват на Апоел Беер Шева в първи двубой от трета квалификация на Лигата на конференциите, като в тази среща няма да има публика от София заради наказание от УЕФА. То дойде заради инцидентите при визитата на Шкупи в Скопие (2:0) в предходния кръг. Ето какво написа в открито писмо сдружението "Левски на Левскарите" до ръководството на клуба, обвинявайки го именно за случилото се около двата мача със северномакедонците. Публикуваме с известни съкращения:

"Налага се да алармираме, че ръководството на Клуба прави много сериозни пропуски в един от основните си ангажименти, а именно да подсигурява добра организация на футболните срещи на представителния отбор.

Клубното ръководство за пореден път прояви недопустимо безхаберие и лекомислено реши да допусне присъствието на наша публика на особено рисково гостуване. Без да бъде потърсено мнението и без съдействието на структурите на левскарските организации, които имат огромен опит и експертиза в тази област, левскарите бяха поведени (подведени) на "разходка" във враждебна територия и негативните резултати не закъсняха.

Ще изброим само част от тях:

• Още преди мача бяха извършени арести и множество левскари станаха жертви на полицейски произвол

• Левскарите бяха нападнати и бити по улиците на Скопие

• Привърженик на Левски беше намушкан с нож. За щастие не загуби живота си и в момента се лекува от тежката травма.

• Множество левскари станаха жертва на провокации от страна на служители на охранителната фирма на стадиона в Скопие

Като капак на изброеното по-горе официалните представителите на Клуба (собственици и ръководство) се качиха на луксозните си возила и напуснаха стадиона в Скопие, веднага след последния съдийски сигнал. Шефовете в Левски абсолютно безотговорно изоставиха всички левскари на стадиона, да се оправят сами. От своя страна Публиката на Левски заяви, че няма да си тръгне, докато техните арестувани братя не бъдат освободени. Левскарите сами се организираха и на самия стадион събраха сумата, която бе необходима за покриване на тенденциозно наложените глоби на нашите сънародници. На всичкото отгоре намушканият с хладно оръжие българин дори не беше посетен в болницата от нито един представител на клубното ръководство. Смеем да твърдим, че такова отношение на собственик и ръководство, спрямо пострадали левскари на чужда територия до сега не сме имали никога в историята на вековния Клуб.

Последната среща от евротурнирите срещу отбора на Шкупи, проведена на стадион "Георги Аспарухов", показа редица слабости в организационно отношение, които водят до напрежение сред привържениците както преди, така и по време, а и след провеждане на футболното събитие.

• Хаос при продажбата на билети - веднага след старта на продажбата на билети близки до Клуба медийни канали тържествено заявиха, че всички билети са продадени за рекордно кратък срок. Оказа се обаче, че не е така и от Клуба на няколко пъти даваха информация на парче, че тук или там има останали свободни пропуски за стадиона.

• След инцидента с нерегламентираните пиротехнически средства, Клубът не намери за необходимо да реагира адекватно и своевременно. Не установи виновниците и извършителите на неправомерните действия и не ги санкционира. Това отново доведе до появата на фалшиви новини, всевъзможни зловредни слухове и откровени измислици, които естествено пораждат напрежение, изразяващо се във взаимни упреци, обвинения и обиди между Левскари, както на стадиона, така и в социалните мрежи.

• Не на последно място считаме за абсолютно недопустим и обиден фактът, че ръководството на клубът не реагира адекватно на провокацията от страна на гостуващия отбор и се съгласи "сините" да играят в жълто на "Герена"!

Животът и здравето на левскарите е изложено на потенциален и реален риск. Не можем да си позволим да мълчим, или да си затваряме очите пред заплахата, която ни грози. Още повече, когато всичко това е плод на безхаберие, безотговорност, некомпетентност и обикновен мързел."

Отговорът на ръководството не закъсня и бе също така остър (също с незначителни съкращения):

"Учудени сме от поредната атака по нашия клуб, и то в навечерието на една от най-важните битки в Европа. Трудно е да повярваме, че атаката идва "случайно" точно в този момент, но сме длъжни да внесем яснота.

Дълбоко съжаляваме за преживяното от нашите привърженици в Северна Македония. Ръководството на клуба направи всичко, което е по силите за обезпечаването на сигурността на привържениците на Левски - предварителна среща с полицията в Скопие, домакините от ФК Шкупи, представители на Северномакедонския футболен съюз, в присъствието на консула на Република България в Скопие, както и представители на Българската полиция с опит при опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.

Обсъдени бяха всички възможности за опазване на добър обществен ред и нормално протичане на футболната среща.

Ден преди мача се проведе среща, свързана със сигурността по отношение на мача с делегата на УЕФА, офицера по сигурността от УЕФА, длъжностните лица от двата клуба и командированите полицейски служители от България.

Отново поставихме въпроса за сигурността на нашите фенове, като домакините от ФК Шкупи и северномакедонската полиция ни показаха избраната от тях фен зона за привържениците на Левски. В деня на мача тя беше обезпечена от служители на клуба за връзка с феновете ни, както и от българските полицаи, полиция от Скопие и представители на отбора домакин.

Полицията в Скопие бе непреклонна за промяна пропускателния режим и недвусмислено ни даде да се разбере, че промяна няма да има. След новината за ранен привърженик на "Левски" напрежението ескалира. Представители на клуба поддържаха непрекъсната връзка с консула на България за състоянието на пострадалия български фен.

По препоръка на местната полицията и консула в Скопие, ни бе казано да не пътуваме до болницата и полицейското управление, където бяха задържани привърженици на "Левски" във връзка със сигурността на българските представители. Още след задържането представители на ПФК Левски бяха уверени от заместник-началника на полицейските части в Скопие, че непосредствено след приключването на срещата задържаните ще бъдат освободени, с изключение на двама, които са заподозрени за нанасяне на телесна повреда на северномакедонски полицейски служител.

Уверяваме Ви, че клубът направи всичко възможно да съдейства на тях. През цялото време представители на ПФК Левски бяха в контакт със семейството на пострадалия привърженик.

Учудени сме от критиката, че не сме забранили на наши фенове да присъстват на мач на любимия си отбор. Спомняме си отлично, че имаше доста гласове в обратната посока миналата година на цитирания двубой с ПАОК, когато ръководството се съгласи да няма "сини" привърженици в Солун. Но явно тези действия се тълкуват избирателно в различните ситуации.

Относно ответния двубой в София, също можем да споделим, че нищо от написаното не отговаря на истината. ПФК Левски не носи отговорност за публикации в медиите за "рекордно бързо изкупен стадион". Нашият клуб официално никога не е съобщавал подобно нещо, дори напротив - постарахме се по всякакъв начин да информираме в реално време нашите привърженици за останалите наличности, тъй като имахме много запитвания от хора от цялата страна и чужбина.

Уверяваме нашите привърженици, че клубът направи всичко възможно да играе в традиционния си "син" цвят в двубоя с ФК Шкупи. Крайната дума в такива ситуации е на съдията и единственият вариант Левски да не се съобрази бе като не излезе на терена, а това можеше да коства служебна загуба за тима.

ПФК Левски призовава своите привърженици да не се поддават на провокации и да знаят, че клубът прави всичко по силите си стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов" да е спокойно и приятно място, на което да идвате с децата си. Не можем обаче да приемем поредната атака от "милеещи" за клуба хора 48 часа преди срещата с Апоел Беер Шева и няма да допуснем тези атаки да повлияят на доброто представяне."